Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Ιταλία αλλάζει (;) πρωθυπουργό…

Enrico-Letta-Matteo-Renzi
Twitter @EmOikonomidis
Γεννημένοι την… 24η Νοεμβρίου. Η χώρα που μπορεί (ρεαλιστικά) να γκρεμίσει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης, για τον υπερβολικά απλό λόγο ότι η οικονομία της προσομοιάζει σκανδαλιστικά με εκείνη της Γερμανίας, έστω και σε μικρογραφία, θα γνωρίζει την παραπάνω ημερομηνία αν, πότε, και υπό ποιούς όρους θα αλλάξει πρωθυπουργό.

Ο Ενρίκο Λέττα, στο πρόσωπο του οποίου η Ιταλία αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκαν απρόσμενα έναν ηγέτη απολύτως συμβιωτικό με την ακραία κρίσιμη πραγματικότητα την οποία βιώνει η ήπειρός μας, λόγω της κρίσης που έχει διαχυθεί από την οικονομία σχεδόν σε κάθε τομέα της βιωματικής δραστηριότητας των κοινωνιών, αγγίζοντας ευθέως την αξιακή ηθική και τις προτεραιότητές τους, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για το πρωθυπουργικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αν δηλαδή, θα διαδεχθεί τον μέντορά του, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, και θα προσπαθήσει και εκείνος, να σταματήσει για δεύτερη φορά τη θυελλώδη πορεία του ”Ιταλού Ομπάμα” προς την εξουσία. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν ο Ενρίκο Λέττα αποφασίσει να είναι υποψήφιος, θα βρει απέναντί του τον Ματέο Ρέντσι. Τον χαρισματικό δήμαρχο της πόλης της Αναγέννησης, της Φλωρεντίας, που ανεξήγητα έχασε τη μάχη ηγεσίας από τον Μπερσάνι στο παρελθόν, με τα γνωστά αποτελέσματα: Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2013, όχι όμως με την άνεση που θα δικαιολογούσε η συγκυρία, και χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την Κεντροδεξιά.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ενρίκο Λέττα, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον Μπερλουσκόνι και τον Λαό της Ελευθερίας να συγκυβερνήσουν, για να αποτραπεί η κατάρρευση της Ιταλίας. Επομένως και η κατάρρευση της Ευρώπης.
Στους μήνες που ακολούθησαν, ο Λέττα δεν τα πηγαίνει άσχημα. Και μπορεί η δικαστική παρωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να “φουσκώνει” τη δημοφιλία του “Καβαλιέρε”, δύσκολα ωστόσο η Κεντροδεξιά θα βρει έναν “κατάλληλο για πρωθυπουργό” απέναντι στον Λέττα ή τον Ρέντσι. Ο Αντζελίνο Αλφάνο άλλωστε, έχει ήδη κριθεί μη επαρκής.
Συμπερασματικά: Η επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού της Κεντροαριστεράς, θα συνεπάγεται πιθανότατα την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της Ιταλίας, ακόμη κι αν χρειαστεί μια επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού με την Κεντροδεξιά. Τον Λέττα τον γνωρίσαμε και έπεισε. Ο Ρέντσι όμως είναι υπερβολικά χαρισματικός, για να πάει (και πάλι) χαμένος…

ysterografa.gr