Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ώρα της… εκκαθάρισης στην Αίγυπτο – 149 νεκροί-874 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 300 νεκροί σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Muslim-Brotherhood-Egypt
Εκτεταμένη επιχείρηση κατά των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι ξεκίνησε από το πρωί στο Κάιρο η αυγυπτιακή αστυνομία, με επέμβαση στους χώρους όπου είναι συγκεντρωμένα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Οι πρώτες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, που μεταδίδουν τα αραβικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 43 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Οι συγκρούσεις εστιάζονται στον χώρο του Ραμπάα αλ-Ανταβίγια, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν αέρια στους διαδηλωτές, και την περιοχή να “χτενίζουν” ελικόπτερα του στρατού.
Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για έναν νεκρό αστυνομικό, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας αποκάλυψαν ότι έχουν ενημερώσει τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι για δρόμο που έχουν αφήσει ελεύθερο, προκειμένου να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τον χώρο των επιχειρήσεων.
Οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι από την πλευρά τους, καίνε λάστιχα στους δρόμους του Καϊρου, προκειμένου να αμυνθούν και να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας που τους επιτίθενται.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι οι νεκροί που έχουν ήδη καταμετρηθεί από την πρωινή επίθεση, είναι τουλάχιστον 300.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους, είναι 2, και 9 είναι οι τραυματίες.
Η περιοχή στην οποία έγινε από το πρωί η εκκαθαριστική επιχείρηση, πέρασε στον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους προχωρεί σε περιορισμό της κυκλοφορίας και σε αναστολή των δρομολογίων των τρένων, ενώ ακολούθησαν και συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Όπως μετέδωσαν αργότερα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι έβαλαν φωτιά σε εκκλησία στο κέντρο της Αιγύπτου, στο Κάιρο.
Το μεσημέρι, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 149, και των τραυματιών 874, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.