Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Economist: Ακόμη κι αν κερδίσει στις επόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει

Ecomonist-Greece-600x330
Twitter @EmOikonomidis
H Intelligence Unit του Economist υποτίθεται ότι δίνει με τις αναλύσεις της περισσότερο βάθος, προοπτική και ουσία κατανόησης σε όσα συμβαίνουν στις χώρες του πλανήτη. Σήμερα, αλλά κυρίως… στο μέλλον, εγγύς και απώτερο.
Διαβάζοντας ωστόσο κανείς τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις των αναλυτών της για την Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να απορεί με το αυτονόητο των συμπερασμάτων της.
Σύμφωνα λοιπόν με την Task Force του Economist,  η κυβέρνηση “Μεγάλου Συνασπισμού” της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο ομοιογενής μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, και εκ των πραγμάτων έχουν περιοριστεί τα περιθώρια κοινοβουλευτικής ανταρσίας κατά πτυχών της πολιτικής που επιτάσσει η τρόικα.
Απ’ την άλλη, οι οικονομικές δυσκολίες, η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα, η κοινωνική δυσφορία και οι ταραχές, και ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, διαμορφώνουν περιβάλλον πολιτικής αστάθειας, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2014, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε σε εκείνες τις εκλογές, αν φυσικά… διεξαχθούν; Η Intelligence Unit του Economist προβλέπει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα και με τα στοιχεία των σημερινών δημοσκοπήσεων, δείχνει ωστόσο στην κατεύθυνση του… προσπεράσματος από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που η κοινωνική δυσαρέσκεια ενταθεί, και η Κουμουνδούρου αρχίσει να εισπράττει περισσότερο έντονα και μαζικά το κύμα αγανάκτησης.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει ο… επίλογος της ανάλυσης της Intelligence Unit του Economist: Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση, λόγω της αδυναμίας του να βρει δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους, μέσω συμμαχιών και συμπράξεων με άλλα κόμματα αντιμνημονιακής φιλοσοφίας, τα οποία θα βρεθούν στο επόμενο Κοινοβούλιο.

ysterografa.gr