Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το «σχέδιο εξόδου» για δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες

Σχέδιο απεμπλοκής από τις έντονες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο σε επίπεδο δημάρχων όσο και σε δημοτικών υπαλλήλων αναφορικά με τη διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών επεξεργάζεται η κυβέρνηση.  «Στόχος, όπως τονίζει δήμαρχος που συμμετείχε στις συναντήσεις, είναι να μην απολυθεί κανείς από αυτούς που έχουν μπει στο δημόσιο με νόμιμο τρόπο».
Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές συναντήσεις του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.
Συγκεκριμένα:
-          Για τους δημοτικούς αστυνομικούς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι σχεδόν το 80% θα μεταφερθούν Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ., το 10% (αυτοί που έχουν μεταπτυχιακό, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη) θα παραμείνουν στους δήμους, ενώ θα απολυθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πτυχία ή άλλες παράτυπες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μίλησε για το 20% ωστόσο με βάση τα όσα είπαν χθες οι υπουργοί στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ίσως το ποσοστό να πέσει και στο 10%, δηλαδή, περίπου 350 δημοτικοί αστυνομικοί να δουν την έξοδο από το δημόσιο.
-           Για τους σχολικούς φύλακες οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι «θα κάνουν το καλύτερο τους», ώστε να αξιοποιηθούν όπου χρειάζονται και, κυρίως, στις φυλακές για να αναλάβουν τα γραφειοκρατικά των σωφρονιστικών φυλάκων.  Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια (σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Γ. Κουτρουμάνης από το ΠΑΣΟΚ) όσοι είναι κοντά στη σύνταξη (υπολογίζονται περίπου στο 20% του συνόλου) να τους δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης-εξαγοράς πέντε ετών ασφάλισης. Πρόκειται για τα έτη 2001-2006 που οι σχολικοί φύλακες είχαν προσληφθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κατά τα οποία είχαν μεν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι όμως και ασφαλιστική κάλυψη.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά, μαζί με τα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου σε συνάντηση που πιθανότατα θα έχουν μέσα στην ημέρα οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο.

aftodioikisi.gr