Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή Παπακωνσταντίνου

pap
Η Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκήσει ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τρία αδικήματα. Για νόθευση εγγράφου, απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος.
Ψήφισαν 283

Εγκυρα 269
Ακυρα 9
Λευκά 5
Για νόθευση:
Υπέρ 166
Κατά 34
Παρών 67
Για απιστία περί την υπηρεσία
Υπέρ 206
Κατά 42
Παρών 18
Για παράβαση καθήκοντος
Υπερ 220
Κατά 35
Παρών 11
Το επόμενο βήμα της υπόθεσης είναι πλέον η συγκρότηση δικαστικού συμβουλίου, αποτελούμενο από πέντε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Εκεί θα αποφασιστεί αν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο.
Ο Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε τις κατηγορίες και άφησε αιχμές για τον Βενιζέλο
Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, μιλώντας ενώπιον της Βουλής για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Παράλληλα, μίλησε με σκληρά λόγια για τον διάδοχό του στο υπουργείο, Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι εκείνος οδηγείται στο Ειδικό Δικαστήριο, αν και, όπως είπε, ζήτησε τα στοιχεία, τα έφερε στην Ελλάδα τα έδωσε για έλεγχο, προκάλεσε συσκέψεις και τα παρέδωσε στον αρμόδιο όταν αποχώρησε.
«Και την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Και ξεπερνάμε το γεγονός – ακόμα και αν δεχτούμε πως πίστευε ότι κατείχε αντίγραφο και το ΣΔΟΕ συνέχιζε την έρευνα – πως σε όλους τους μήνες που ήταν υπουργός δεν έκανε μία – έστω – ερώτηση για την πρόοδο των ερευνών. Έστω μία. Ή μια σύσκεψη για το θέμα αυτό.», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Ευ. Βενιζέλο και πρόσθεσε:
«Ave Ceasar. Morituri te salutant. Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε ακόμη σκληρή κριτική στην Προανακριτική Επιτροπή τονίζοντας πως είχε προαποφασίσει να τον «καταδικάσει». «Τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουμε», είπε.
Ακόμη, ο πρώην υπουργός τόνισε πως αρνείται τις κατηγορίες, καθώς όπως είπε «Ούτε εγώ έχω αποκομίσει όφελος, ούτε έχει ζημιωθεί το Δημόσιο».
Επίσης, σημείωσε πως δεν αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως στο πόρισμα δεν αναφέρεται επίτηδες ότι αυτός ήταν που ζήτησε από τη Γαλλία τη λίστα.
Υπογράμμισε τέλος πως ουσιαστικά στοχοποιείται γιατί υπήρξε ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο και συμπλήρωσε: «Το Μνημόνιο το οποίο πολλοί εμίσησαν αλλά σήμερα το υπηρετούν. Πριν τρία χρόνια κάποιοι πήραμε την ευθύνη να μείνει η χώρα όρθια. Χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος. Και σήμερα, τρία χρόνια μετά, σήμερα που βρισκόμαστε δύο μνημόνια μετά και λαμβάνονται κι άλλα μέτρα, βολεύει πολύ κάποιος να πληρώσει για το πρώτο μνημόνιο».

ysterografa.gr