Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Aντωνης Κλαδούχος ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ¨: Οι Δήμοι σε «ξαφνικό θάνατο»

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης για τον «ξαφνικό θάνατο» βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) απαξιώνει, υποβαθμίζει και ενταφιάζει έναν γνήσια λαϊκό, δημοκρατικό θεσμό. Το τελευταίο «αποκούμπι» της τοπικής κοινωνίας.
Μας οδηγούν στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και στον εξευτελισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακρωτηριάζουν βασικές και αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και έπεται η συνέχεια.
Με το προς συζήτηση πολυνομοσχέδιο, η Κυβέρνηση, διευρύνει την ασφυκτική εποπτεία – επιτροπεία των Δήμων μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Διοίκηση που θα υλοποιεί τις κυβερνητικές επιλογές.
Η απόφαση αυτή είναι καθαρά αντισυνταγματική (οικονομική & διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) αλλά και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Με την απόφαση της η Κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια δικαίου και λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Θέλει τους Δήμους, ιμάντες διαχείρισης της κρίσης και επιβολής των επιλογών της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχει υποστεί δραματική περικοπή των οικονομικών πόρων (μείωση 60%).
Η οικονομική αφαίμαξη, η θεσμική απαξίωση, ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς και η αρπαγή δημοτικών χώρων - «φιλέτων», οδηγούν στη διάλυση του θεσμού.

Θεωρούμε τους εργαζόμενους του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων συμμάχους και συνεργάτες στην υπηρεσία των συμπολιτών μας. Πολίτες, εργαζόμενοι στους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και αιρετοί βρισκόμαστε στην ίδια όχθη. Λέμε όχι στην οικονομική, παραγωγική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ερημοποίηση της χώρας.

Η έκτακτη Συνέλευση των Δημάρχων και των Διοικητικών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) που συνήλθε στην Αθήνα στις 12/07/2013 και είχε ως θέμα συζήτησης το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας των σχολικών φυλάκων και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε αυτές, καθώς και την διεύρυνση της επιτροπείας των Δήμων μέσω του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.» αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και συνολικά για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα.
  2. Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για διαδημοτική κινητικότητα που θα παρακάμπτει τις σημερινές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  3. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων Δευτέρα 15, Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013. Εκτός: της καθαριότητας, των κοινωνικοπρονιακών δομών (ΚΑΠΗ –«βοήθεια στο σπίτι» - ΚΔΑΠ – βρεφονηπιακοί σταθμοί – Κοινωνικό Παντοπωλείο) και των διαγωνιστικών επιτροπών που θα λειτουργήσουν κανονικά με εξαίρεση την Τρίτη, ημέρα γενικής απεργίας.
  4. Συγκέντρωση όλων των αιρετών την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, (πορεία στη Βουλή και επίδοση του ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα).
  5. Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων Δημάρχων έθεσε στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεων της.
  6. Αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εξετάσει και θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ