Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Παρέμβαση K. Κόλλια γιά τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου σε περιοχές της Κορινθίας, καθώς και για το θέμα των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και ο Διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Παπαρσένος. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με την ευκαιρία της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα του ΔΕΣΦΑ, θεώρησα αναγκαίο να αναδείξω τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές της Κορινθίας από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στις διενέξεις που υπάρχουν ανάμεσα στην εταιρία και σε πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες κατατμήθηκαν ή ακόμα αχρηστεύθηκαν εξαιτίας του αγωγού.
Επεσήμανα ότι οι κάτοικοι της Κορινθίας, έπειτα και από αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους της ΔΕΣΦΑ, επέδειξαν ιδιαίτερη ανεκτικότητα. Πλην όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε καλλιέργειες σουλτανίνας και ελαιώνες, το πέρασμα του αγωγού έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η ανατροπή του ανάγλυφου του εδάφους έχει δυσμενή αποτελέσματα στην αξιοποίηση των καλλιεργειών. Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα των αποζημιώσεων, υπάρχει θέμα επιβίωσης.
Ζήτησα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ αφενός να τοποθετηθεί στο θέμα των αποζημιώσεων και, αφετέρου, να επιδιώξει νέες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους. Ο κ. Παπαρσένος, απαντώντας στην παρέμβασή μου, επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της εταιρείας είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από τις τοπικές κοινωνίες και ότι, ως αποτέλεσμα, ήδη η χάραξη του αγωγού έχει διαφοροποιηθεί κατά 60 χιλιόμετρα. Με διαβεβαίωσε ότι μέλημα του ΔΕΣΦΑ είναι να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες, ώστε να μην δημιουργούνται καθόλου προβλήματα και για το σκοπό αυτό η εταιρεία θα ενισχύσει την επικοινωνία της με τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ζήτησα συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους. Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπεύθυνος για να αποζημιώσει τη λεγόμενη «ζώνη δουλείας», το μέρος δηλαδή των ιδιοκτησιών, το οποίο καταλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και αποζημιώσεις για τα δέντρα ή τις καλλιέργειες που καταστρέφονται. Βέβαια, σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχει και η Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία καθορίζει αυτές τις αποζημιώσεις. Ο ΔΕΣΦΑ περιμένει τον προσδιορισμό του ύψους των τιμών, κατά περίπτωση, από την περιφερειακή διοίκηση και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην καταβολή τους.
Παραμένω σε επικοινωνία με τους συμπολίτες μου και θα εξακολουθήσω να παρακολουθώ το θέμα, μέχρι την οριστική επίλυση των προβλημάτων από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ώστε να ξεπεραστούν οι διενέξεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και με τη συναίνεση της κορινθιακής κοινωνίας αυτό το μεγάλο έργο για την χώρα μας.»