Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός και θα πρέπει σε συνεργασία με τους άλλους δύο αρχηγούς σήμερα να βρει τη λύση.Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επιλέξει τη σιωπή κι εσείς σαν τον κ. Σημίτη;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι ακριβώς, αλλά νομίζω πως για ένα χρονικό διάστημα καλό είναι να αποτοξινώνεται ο άνθρωπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, θέλω να σας ρωτήσω πρώτα την άποψη σας εάν η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ ήταν μια σωστή η μια εσφαλμένη απόφαση.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι μια απόφαση που μας έχει οδηγήσει με βεβαιότητα σε μια κυβερνητική κρίση και αυτή η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δε νομίζω πως υπάρχει εχέφρων πολίτης  ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται πως το ενδεχόμενο εκλογών δε θα μας προσφέρει καμία απολύτως διέξοδο. Αντίθετα, θα επιδεινώσει μια ήδη προβληματική κατάσταση της ελληνική Οικονομίας. Σκεφτείτε ότι κρεμόμαστε αυτή τη στιγμή από την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει και θα πάει καλύτερα ο τουρισμός μας. Τι θα γίνει αν αύριο το πρωί η Ελλάδα βρεθεί ακυβέρνητη με συνεχείς εκλογές; Είναι καταστροφή. Καταστροφή για την οικονομία. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, πως κανένας δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Διότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι θυσίες του ελληνικού λαού για να μην πάνε χαμένες πρέπει η κυβέρνηση να λειτουργεί. Εάν πρόκειται να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία μονίμως λογομαχεί και ο ένας κουνά το δάχτυλο στον άλλον, αυτό είναι κυβέρνηση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εδώ να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Τρία κόμματα έλαβαν την ευθύνη να συγκυβερνήσουν, μακριά από τις ιδεολογικές τους διαφορές, που αναμφισβήτητα υπάρχουν και να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση  που για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία υπάρχει. Πως μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη η λειτουργία της κυβέρνησης; Κατά τη γνώμη μου κ. Χιώτη, μπορεί από την ώρα που αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει θεσμικά. Κι όταν λέω θεσμικά εννοώ: Υπουργικό Συμβούλιο, Κυβερνητική επιτροπή, που έχουν πρακτικά  και με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, αντιπροέδρους της κυβέρνησης. Δηλαδή αντιπροέδρους αυτής της κυβέρνησης και με υπουργεία που θα είναι στελεχωμένα από πολιτικά στελέχη, τα οποία πηγαίνοντας στο υπουργικό συμβούλιο θα υποστηρίζουν τη θέση τους και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου, το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, θα αποφαίνεται για την πολιτική. Διότι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει κανείς, μέσα όμως,   είναι διαφορετικό πράγμα να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να υποστηρίζεις τη θέση σου όταν ξέρεις ποια είναι τα δεδομένα, ποια η πραγματικότητα. Διότι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα, χωρίς να θέλω να μειώσω το πρόβλημα της ΕΡΤ -  είναι ο ΕΟΠΥΥ που του λείπει 1 δις. και αύριο το πρωί μπορεί ο έλληνας συνταξιούχος ή ο έλληνας άρρωστος να βρεθεί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι οι άνθρωποι που απεγνωσμένα ψάχνουν να βρουν παιδικούς σταθμούς για να βάλουν τα παιδιά τους, για να μπορέσουν έστω και ένα μεροκάματο  - δύο – που μπορούν να κάνουν την εβδομάδα, να το κάνουν. Ο κόσμος έχει προβλήματα, άρα  λύση για την ΕΡΤ πρέπει να βρεθεί σήμερα. Από εκεί και πέρα πρέπει να βρεθεί λύση ρεαλιστική με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γιατί η κυβέρνηση δε μπορεί να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού παρεχομένου. Διαφορετικά δε στέκεται  ούτε μια ώρα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός αυτό. Από την άλλη μεριά έχουμε μια απόφαση του ΣτΕ η οποία λέει πως θα πρέπει να λειτουργήσει η ΕΡΤ και κατά τη γνώμη μου, αυτό που αναγράφεται σήμερα στην εφημερίδα «Καθημερινή», ως μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, δηλαδή οι δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ, να λειτουργήσουν τα κανάλια τα οποία μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι μια λύση. Διότι είμαστε σε τουριστική περίοδο και κόπηκαν όλα τα ξένα κανάλια από την Ελλάδα. Μοιάζουμε με τριτοκοσμική χώρα η οποία δεν πιάνει BBC ή τα γαλλικά κανάλια ή τα ιταλικά κτλ. Ταυτόχρονα από εκεί και πέρα να προχωρήσει η αναδιάρθρωση έτσι ώστε σε 2 μήνες να είναι σαφές τι πραγματικά χρειάζεται η νέα εταιρία, ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Και νομίζω πως αυτό είναι μια συμβιβαστική έντιμη και ρεαλιστική λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη λύση όμως δεν την υιοθετεί η κυβέρνηση, ούτε τα άλλα δύο κόμματα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Το αποδοκιμάζουν και τα τρία κόμματα ως θέση εκκίνησης. Αυτό είναι μια λύση η οποία επιτρέπει – καταρχήν αν πάμε σε 30 ή 50 άτομα, στην Ελλάδα ζούμε και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν, ότι πρώτον δε θα τους επιτρέψουν να μπουν  για να εκπέμψουν – να είμαστε ρεαλιστές. Δε ζούμε το Παρίσι αλλά και εκεί δε  θα τους επέτρεπαν. Αυτή τη στιγμή  το δεδικασμένο είναι   δεδικασμένο, το ΣτΕ είπε ότι η εταιρία δεν υπάρχει πια. Μάλιστα. Είπε όμως και ότι πρέπει να λειτουργήσει. Μάλιστα. Έχουμε δύο μήνες. Κάνουμε μια δίμηνη σύμβαση σε όλους, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να κάνουμε τις σωστές επιλογές, τη σωστή αξιολόγηση  και τη σωστή στελέχωση της νέας εταιρίας, να μπορέσουμε αυτούς τους δύο μήνες του καλοκαιριού να ανοίξει η νέα εταιρία με τα νέα της στελέχη αξιολογημένα, αξιοκρατικά, μέσα από μια διακομματικής σύνθεσης επιτροπή, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει και αποτελεσματικά. Είναι μια ρεαλιστική πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κα. Μπακογιάννη, πως φθάσαμε έως εδώ; Θέλω να πω ότι ο κ. Σαμαράς έκανε – αυτό που εγώ θεωρώ τρελό – το ότι κατέβασε τους διακόπτες, στην προσπάθεια του όμως να διώξει 2000 υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους κανένα από τα άλλα δύο κόμματα δε θέλουν να τους διώξουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους κρύψουν κάτω από το χαλί. Ενώ έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις να φύγουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις να φύγουν 2000 άνθρωποι, όχι από εκεί υποχρεωτικά, από το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε οι επίορκοι έχουν φύγει όμως
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό λοιπόν είναι η μέγιστη αδυναμία της κυβέρνησης. Έχει τεράστιο πρόβλημα στο να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε. Εμείς λοιπόν πρέπει αν κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Η μόνη λύση είναι φυγή προς τα εμπρός. Όταν λοιπόν κάποιοι από εμάς βγαίναμε και τα λέγαμε δεχτήκαμε την μήνιν της πλειοψηφίας και των δικών σας συναδέλφων και του κόσμου. Η πραγματικότητα είναι αυτή. Δε μπορεί να έχουμε 1.200.000 ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα και να λέμε μην αγγίζεται το Δημόσιο και να είναι ιερή αγελάδα, ταμπού. Το ότι αργήσαμε τόσο πολύ – βεβαίως  κατά τη γνώμη μου έχει βασική ευθύνη ο κ. Μανιτάκης, αλλά πέραν της ευθύνης  του κ. Μανιτάκη, για να είμαστε και έντιμοι, έχουν ευθύνη και όλοι οι επιμέρους υπουργοί που καθένας ως ωραία κότα – μάνα φυλάει τους δικούς τους. Σου λένε, «πάρε από το άλλο υπουργείο, όχι από το δικό μου». Το καταλαβαίνω. Κι εγώ αν ήμουν υπουργός και μου έλεγαν αύριο το πρωί να φύγουν άνθρωποι του ΥΠΕΞ, δε θα ήθελα να φύγουν. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και η ανάγκη και η ανάγκη λέει ότι όταν σήμερα που μιλάμε θέλεις 140 υπογραφές για μια μετάταξη, με συγχωρείτε πάρα πολύ δεν έχουμε πετύχει στο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει. Και δεν είναι διαπραγματεύσιμο αυτό. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι και τα άλλα κόμματα της κυβέρνησης  - διότι δε βγήκα στο Βήμα FM για να ρίξω λάδι στη φωτιά και να τινάξω τα πράγματα στο αέρα – αντιλαμβάνονται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.  Γι αυτό λέω πως για να λειτουργήσει αυτό και να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να  είναι  μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να βάλουμε στην άκρη την ΕΡΤ και να πάμε στη συνολικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  κατηγορούν τον κ. Σαμαρά ότι κυβερνά μόνος του. Ότι δεν τους ακούς, δεν τους ενημερώνει και ότι υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία με ίσους όρους και κανόνες. Πιστεύετε ότι έχουν δίκιο ή υπερβάλλουν;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είμαι μέσα για να ξέρω αν ενημερώνονται ή δεν ενημερώνονται. Εγώ ως τρίτος που βλέπω ότι ο Πρωθυπουργός κάνει μια πράγματι πολύ μεγάλη προσπάθεια σήμερα να ανταπεξέλθει σε αυτά που η τρόικα του ζητά κάθε μήνα και είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά δύσκολα, για παράδειγμα το θέμα του ΕΟΠΥΥ και της Υγείας, το βλέπω ως εφιάλτη. Αυτό εν πάση περιπτώσει αντιμετωπίζεται με αυτό που σας λέω: Ελάτε κύριοι, αντιπρόεδροι, μέσα. Θεσμική λειτουργία του Υπουργικού συμβουλίου. Ελάτε να φέρουμε τα θέματα ενώπιος  - ενώπιο να ξέρουν όλοι ποια είναι η θέση μας. Υπάρχει λέει, ένα άτυπο συμβούλιο που μαζεύτηκε στη Μουρούζη και πήγαν οι 3 αρχηγοί  στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη. Τι λέει αυτό; Τίποτα δε μου λέει εμένα. Ούτε υπάρχει θεσμική λειτουργία, τρεις αρχηγοί τριών κομμάτων πολύ συμπαθητικά, πολιτικά ενδιαφέρον, και κουτσομπολίστικα έχει ενδιαφέρον. Επί της ουσίας όμως, θεσμικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ενώ αυτό που λέω θα είχε αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήστε τους όμως, θέλουν να αναλάβουν ευθύνες;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε ξέρω αν θέλουν ή δε θέλουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως σημαίνει ότι στηρίζουν μια κυβέρνηση με τη μικρότερη δυνατή ευθύνη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω πως αν θέλουμε σοβαρά αυτή τη στιγμή να προφυλάξουμε τη χώρα και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και να έχει ελπίδα η έρημη αυτή πατρίδα μας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Όλοι. Με πάρα πολύ ψυχή και εθνικό αίσθημα, να μπουν μέσα και να υπερβούν εαυτούς. Εδώ χρειάζεται η υπέρβαση που έλεγε και ο κ. Σαμαράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν ξεπεραστεί το ζήτημα της ΕΡΤ, πάμε σε έναν ανασχηματισμό όπου ο κ. Βενιζέλος θέλει να αποπεμφθεί ο κος. Στουρνάρας. Ο κ . Σαμαράς θέλει να αποπεμφθεί ο κ. Ρουπακιώτης αλλά το αρνείται ο κ. Κουβέλης. Και οι δύο θέλουν ενδεχομένως να απομακρυνθεί ο κ. Μανιτάκης αλλά επίσης το αρνείται ο κ. Κουβέλης.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Όλα αυτά που σας λέω, αυτά, τα έχουν ξεπεράσει. Αυτό που λέω και πιστεύω ότι ζητά ο κόσμος από τους πολιτικούς είναι να προχωρήσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ο καθένας και να κάνουν αυτό το ένα βήμα μπρος. Σας διαβεβαιώνω ότι  πολλές φορές στην πολιτική είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που πρέπει. Είναι δύσκολο. Σας το λέω εγώ η οποία όταν υποστήριξα τον κ. Σαμαρά να γίνει πρωθυπουργός, δεν ήταν εύκολο για μένα, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ταξιδεύατε σήμερα στο Παρίσι και σας ρώταγε ένας αξιωματούχος, τι βλέπετε στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση θα ζήσει; Ή δε θα τα καταφέρει; Τι θα του λέγατε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είμαι αθεράπευτα  αισιόδοξος άνθρωπος. Και πιστεύω ότι οι έλληνες πολιτικοί, που τόσο πολύ κατηγορούνται από εδώ και από εκεί, έχουν πολύ ισχυρό αίσθημα ευθύνης και σήμερα το βράδυ από αυτή τη σύσκεψη θα βγει η Ελλάδα πιο δυναμωμένη και το μήνυμα που θα σταλεί θα είναι μήνυμα ουσιαστικής συνεννόησης και συμμετοχής στη ευθύνη  διακυβέρνησης της χώρας. Και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι, με το χέρι στην καρδιά δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα σήμερα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Νομίζω ότι δεν το θέλει κιόλας, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι δικό του θέμα. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί και δεν έχει καταθέσει πρόταση. Και σ’ αυτά τα νέα παιδιά που κάθονται σήμερα άνεργα δεν επιτρέπεται να τους στερήσουμε και την τελευταία ελπίδα που έχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λόγω της κρίσης ακούστηκε ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής πρωθυπουργού  με πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενεπλάκη και το όνομα σας και του κ. Αβραμόπουλου. Έχετε ακούσει τίποτα; Τι λέτε;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτον δεν έχω ακούσει  και δεύτερον λέω ότι αρχηγός της ΝΔ είναι ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός και θα πρέπει σε συνεργασία με τους άλλους δύο αρχηγούς σήμερα να  βρει τη λύση. Και πιστεύω πως θα βρεθεί αυτή η λύση. Όλα τα υπόλοιπα είναι στη κατηγορία σεναρίων και παραπολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δε βρεθεί λύση;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:: Μπορείτε να μην είστε Κασσάνδρες; Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να συνεχίσει ο κ. Σαμαράς να είναι πρωθυπουργός, να έχει δύο αντιπροέδρους και να είναι η κυβέρνηση μία γροθιά, για να σταματήσουν τα εσωτερικά προβλήματα.  Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς σεναριολογία. Είμαι αισιόδοξη δεν πιστεύω ότι αυτοκτονούν οι λαοί και δεν πιστεύω ότι αυτοκτονούν οι κυβερνήσεις.