Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Bloomberg: “Παγίδα μη βιώσιμου χρέους η Ελλάδα”

greek-crisis-Bloomberg
Η ανάλυση της Megan Green στο Bloomeberg είναι εξόχως αποκαλυπτική: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… δεν έπαθε κάτι και αποφάσει ξαφνικά να παραδεχτεί δημοσίως το λάθος του με το ελληνικό Μνημόνιο.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, που θέλει το Ταμείο να επιχειρεί να αλλάξει τη σκέψη και τον προσανατολισμό της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στις οποίες επιμένει η Γερμανία, στις αναδιαρθρώσεις χρεών των κρατών-μελών, προκειμένου να καταστούν αυτά βιώσιμα, και να μπορέσει να αναπνεύσει συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη Megan Green, δεν τίθεται ουσιαστικό θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόικα. Απλώς, οι επιτελείς του Ταμείου θυμούνται την περίπτωση της Αργεντινής, όπου επίσης αντιμετώπισαν την “παγίδα ενός μη βιώσιμου χρέους”, όπως σχολιάζει και για την Ελλάδα, και δεν θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος.
Αν το ΔΝΤ ήθελε να αποχωρήσει από την τρόικα, θα το είχε κάνει πριν αποφασίσει να βοηθήσει την Κύπρο, σχολιάζει η Megan Green, που προσθέτει με νόημα ότι το πραγματικό τεστ για την  ισορροπία δυνάμεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιαστεί την επόμενη φορά που μια χώρα της ευρωζώνης θα ζητήσει οικονομική βοήθεια.

ysterografa.gr