Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Έκαναν πίσω οι Ρώσοι για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

gazprom
Μια άσχημη εξέλιξη προέκυψε αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν κατέθεσαν προσφορά οι Gazprom και Sintez.
Συγκεκριμένα το Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρει ότι αποσύρθηκε από τη ΔΕΣΦΑ η Sintez με αποτέλεσμα να «παίζει» ουσιαστικά μόνη της η αζέρικη Socar. Να σημειώσουμε ότι η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας συνδέεται με το γεωπολιτικό ενδιαφέρον του Αζερμπαϊτζάν για τη διασύνδεσή του με τις αγορές της Ευρώπης μέσω του νότιου διαδρόμου και του αγωγού TAP.
Στο μεταξύ  ούτε η Gazprom κατέθεσε προσφορά για την ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να αναμένεται να κηρυχθεί άγονος.
Να σημειώσουμε ότι η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΣΦΑ και τη μητρική της, τη ΔΕΠΑ, έληξε στις 13:00.
Αργότερα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.
Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

υστερογραφα