Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Σαββόπουλος ως σύμβολο όχι μόνο μιας γενιάς

Dionysis-Savvopoulos
Πάνω από 3000 άνθρωποι κατέκλυσαν τον πανέμορφο κήπο του Μεγάρου Μουσικής χθες βράδυ για να απολαύσουν το Διονύση Σαββόπουλο. Η συναυλία αυτή ήταν η πρώτη από τη σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον κήπο.
Ο τραγουδοποιός παρουσίασε τη νέα του παραγωγή «Παράξενα κι Ατόφια». Γνώριμα μουσικά κομμάτια από το σύνολο της πορείας του, ενορχηστρωμένα εκ νέου, με εθνικό, βαλκανικό και ροκ ήχο. Η «φεστιβαλική» ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών –ακόμα και μικρά παιδιά- δε σταμάτησαν να χειροκροτούν και να τραγουδούν με πάθος ενώ ο ίδιος ο Σαββόπουλος ήταν εμφανώς σε εξαιρετική «φόρμα».
Η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου –θα ισχύσει για όλες τις συναυλίες του κήπου- είναι δελεαστική. Το καταπράσινο τοπίο επίσης. Είναι ένας χώρος που καταφέρνει να σε απομονώνει από τη φασαρία και το τσιμέντο. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και η ακουστική εξαιρετική, γεγονός που έχει σημασία μιας και η ορατότητα δεν είναι παντού το ίδιο καλή λόγω της διαμόρφωσης του χώρου.
Αν και ο Σαββόπουλος αποτελεί σύμβολο μίας άλλης γενιάς, αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση νέου –ηλικιακά- κοινού. Παιδιά με τζιν και ποτό στο χέρι, παρασύρθηκαν με τον επίκαιρο «Καραγκιόζη» και τη «Συννεφούλα», το «τραγούδι της παιδικής καψούρας» όπως είπε και ο καλλιτέχνης. Αυτό που παρατηρούσε κανείς ήταν η διάχυτη ευχάριστη διάθεση. Δεν ακούστηκε κανένα παράπονο για το γρασίδι –δεν υπάρχουν καρέκλες στο χώρο παρά μόνο κάποια παγκάκια τα οποία σπεύδουν να προλάβουν ηλικιωμένοι «φανς». Αντιθέτως, κατέφτασαν όλοι εξοπλισμένοι και μάλλον ικανοποιημένοι που μπορούν να έρθουν κατά κάποιο τρόπο σε επαφή με τη φύση.
Ήταν μία υπέροχη βραδιά. Γεμάτη μουσική και χαμόγελα. Και έπεται συνέχεια. Από τον Κωστή Μαραβέγια ως το Λουκιανό Κηλαηδόνη και τους Ιμάμ Μπαϊλντί ως τον Κωνσταντίνο Βήτα, το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και ποικίλο. Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής φαίνεται πως θα είναι πόλος έλξης για τους μουσικόφιλους Αθηναίους αυτό το καλοκαίρι και προβλέπεται πως το εγχείρημα αυτό θα εξελιχθεί σύντομα σε μεγάλο μουσικό θεσμό.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΟΡΛΙΑΦΑΚΗ / ysterografa. gr