Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Στουρνάρας: Νέα αρχή για την ελληνική οικονομία

stour
Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει «με περισσότερη αποφασιστικότητα» τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Eurobank Investor Forum.
«Η Ελλάδα από σήμερα έχει μια νέα κυβέρνηση, που είναι πλήρως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η στασιμότητα  ισοδυναμεί με καταστροφή.
Αναγνώρισε πάντως ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες διέσχισε «έναν πολύ δύσκολο δρόμο», αλλά, όπως είπε,  κατόρθωσε να  σταθεί στα πόδια της.
«Οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουν να εργάζονται επίμονα όχι μόνο για να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να αλλάξουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και δήλωσε βέβαιος ότι στην πράξη περισσότερες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε ότι σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα, ενώ όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Τόνισε μάλιστα ότι όσοι υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό παραβλέπουν το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που –σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Στουρνάρας – αντισταθμίζει πιθανές καθυστερήσεις, εάν υπάρχουν.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίσσεται ικανοποιητικά και οδεύει προς ολοκλήρωση και υπενθύμισε ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο εκταμιεύθηκαν δύο δόσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που «αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά».
Υπενθύμισε επιπλέον ότι η επόμενη δόση των περίπου 8,1 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευτεί προς το τέλος Ιουλίου, υπό τον όρο να εκπληρώσει η χώρα μας συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις.
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε τέλος ότι ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκουμε σήμερα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη είναι ο πιο αποτελεσματικός υπό τις παρούσες συνθήκες και με το μικρότερο  κόστος για τον πληθυσμό, αν και όπως παραδέχθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε πάντα το βέλτιστο δυνατό και ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη.
«Πέρα από αυτό όμως, όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «ψεύδονται ασυστόλως»  όσοι υπόσχονται ότι μπορούν να μας βγάλουν από το μνημόνιο και να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι στο φόρουμ της Eurobank συμμετέχουν 23 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3,5 τρισ. δολ.
Συγκεκριμένα, εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Μ. Ανατολή, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης, private equity funds και hedge funds.
Στο πλαίσιο του forum οι ξένοι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σε κλειστές συναντήσεις 14 σημαντικών ελληνικών εισηγμένων και μη στο Χ.Α. επιχειρήσεων.
Στόχος των συναντήσεων είναι η παρουσίαση των προοπτικών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε διεθνή επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

ysterografa.gr