Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Η τρόικα δεν ήθελε καν να σώσει την Ελλάδα»

Attac österreich
Μετά από την αποκαλυπτική έρευνα για το πού πήγαν τα λεφτά των δανείων προς την Ελλάδα, οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης της Attac Αυστρίας, δια του μέλους του ΔΣ, Lisa Mittendrein, που έδωσε συνέντευξη στο ARTE, εκτοξεύουν νέες κατηγορίες κατά της τρόικας για τη δράση της στην Ελλάδα.
Η Mittendrein αναφέρεται αρχικά στις πηγές της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε χθες και τη διαδρομή του χρήματος με τελικό προορισμό τις ευρωπαϊκές τράπεζες κυρίως, αλλά και άλλα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα. Ως βάση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν πολλά επίσημα έγγραφα, εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF και έτερων οργανισμών, όπως και ρεπορτάζ εφημερίδων. Η ανάγκη προσφυγής σε δημοσιεύματα του Τύπου γεννήθηκε από την σκανδαλώδη, όπως θεωρεί, έλλειψη επίσημης ενημέρωσης.
Η απάντησή της στην ερώτηση εάν εξέλιπε η βούληση για διαφάνεια, είναι ιδιαίτερα επιθετική:
«Κατά τις εκτιμήσεις μας δεν είχαν καν την πρόθεση να σώσουν την Ελλάδα ή τον πληθυσμό της. Από την αρχή το θέμα ήταν η σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί γιατί δεν το είπαν και το μετέδωσαν με τον τρόπο αυτό….».
Κατά το μέλος της Attac, η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα ήταν όντως αναγκαία, αλλά το θέμα ήταν το πώς και ποιος θα πλήρωνε: Εν προκειμένω ο ελληνικός πληθυσμός κλήθηκε να πληρώσει, καταδικαζόμενος σε φτώχεια, ανεργία και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως και καταστροφή της Δημοκρατίας, για την στήριξη των τραπεζών. Δεν μπορεί ο λογαριασμός για την στήριξη των τραπεζών να φθάνει στον αμέτοχο πολίτη. Η Attac απαιτεί τον τερματισμό στήριξης αυτού του τραπεζικού μοντέλου. Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να διασπασθούν σε μικρότερα τμήματα.
Μετά από χρόνια «σωτηρίας», η Lisa Mittendrein ισχυρίζεται ότι είναι τώρα που ο ελληνικός πληθυσμός τη χρειάζεται πραγματικά. Η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 60% και το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό που επείγει είναι η άμεση παύση όλων των περικοπών και των μέτρων λιτότητας. Στη θέση τους θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα αληθινό πακέτο σωτηρίας, το οποίο θα τονώσει την ελληνική οικονομία, θα επιστρέψει στους Έλληνες την εθνική τους κυριαρχία και θα ελαφρύνει τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Με άλλα λόγια, αυτό που απαιτείται είναι ένα πακέτο σωτηρίας για τον ελληνικό πληθυσμό και όχι για τις τράπεζες και η επιστροφή της Ελλάδας στην προτέρα κατάσταση με την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους.
Ερωτώμενη, τέλος, για τα διδάγματα από την επιχείρηση της τρόικας στην Ελλάδα, η Lisa Mittendrein παρουσιάζεται ιδιαίτερα αιχμηρή:
«Είμαι της άποψης ότι αυτό που συνέβη εκεί δεν μπορεί να εκπλήσσει κανένα στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να πίστευε, ότι θα μπορούσε να καταστρέφει οικονομικά μια χώρα επί πέντε έτη και μετά να απορεί για το ότι οι άνθρωποι περνάνε δύσκολα. Είτε δεν ήθελαν να το δουν είτε ήταν ιδεολογικά τυφλοί, το θέμα δεν είναι τι βλέπουν οι ευρωπαϊκές ελίτ, ότι αυτές έσφαλαν. Αυτό που χρειάζεται είναι η πίεση των ανθρώπων που λένε «δεν το ανεχόμαστε πια». Εμείς λέμε: «Εμάς δεν μας περνάτε πλέον για ηλίθιους».

ysterografa.gr