Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Spiegel: Η ξενόφοβη Ελλάδα


Ήλπιζαν ότι στην Ευρώπη θα βρουν τη γη της δικής τους επαγγελίας. Αλλά ήρθαν όμως αντιμέτωποι με την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή. Οι αύξηση των επιθέσεων κατά μεταναστών στην Ελλάδα έγιναν θέμα στο Spiegel.
«Φυγή από την ξενοφοβία» είναι ο τίτλος του άρθρου στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, που αναφέρεται στις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στις προσπάθειες των τελευταίων να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

«Κατά την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες κατέστρεψαν τα χαρτιά τους, τώρα όμως σχηματίζουν ουρές στις πρεσβείες τους, απλά για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η Ευρώπη δεν τους προσφέρει καμία προοπτική και στην Αθήνα έρχονται αντιμέτωποι με το μίσος των ακροδεξιών», γράφει ο συντάκτης.

Μετανάστης από το Πακιστάν δηλώνει ότι φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ, γιατί τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε μετανάστες και τους χτυπούν. Τις επιθέσεις επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι η υψηλή ανεργία σε συνδυασμό με τις περικοπές κοινωνικών παροχών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση και συμπληρώνει: «Η αστυνομία και οι δημόσιες υπηρεσίες επιβαρύνονται πολύ από το πρόβλημα των μεταναστών και οι εξτρεμιστές κερδίζουν. Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% και 21 έδρες κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Τα περί δικαίου και τάξης συνθήματα του ακροδεξιού κόμματος γίνονται αποδεκτά από πολλούς Έλληνες».
newsit.gr