Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Hochtief: Κυβερνητικό «δωράκι» €50 εκατ. λίγο πριν την αποχώρηση

«Δωράκι» ύψους 50 εκατ. ευρώ επιφύλασσε η κυβέρνηση για τη γερμανική εταιρεία Hochtief επιφυλάσσει κυβέρνηση λίγο πριν την αποχώρηση της από το αεροδρόμιο Σπάτων.
Συγκεκριμένα με προ 40 ημερών απόφασή του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Δημήτρης Καλογερόπουλος έκανε δεκτή προσφυγή της εταιρείας με την οποία ακυρώνει την υπ/ αριθμόν 620/12 απόφαση του δημάρχου Σπάτων Αρτέμιδος που επέβαλε τέλη καθαριότητας και μάλιστα αναδρομικά στη Hochtief, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του κ. Καλογερόπουλου «το κτηριακό συγκρότημα του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, είναι απολύτως αυτάρκες όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και κοινής ωφελείας, τις οποίες μάλιστα παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα στους φορείς που στεγάζονται και λειτουργούν στα επιμέρους κτίρια του».
Πάντως, ο ίδιος ο δήμαρχος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, τονίζει ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκηση ούτε με τους νέους Καναδούς ιδιοκτήτες».
Το μπαλάκι σε Στουρνάρα, Χατζηδάκη, Στυλιανίδη
Μάλιστα, στην απόφασή του ο κ. Καλογερόπουλος ρίχνει το «μπαλάκι», όχι μόνο για την περίπτωση του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος αλλά και για άλλους όμορους δήμους που επίσης διεκδικούν τέλη από τη Hochtief, στους υπουργούς Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη: «Επειδή, εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ.10 παρ. 2 του Ν.3631/08 προβλέπεται ότι: ’Κατ΄ εφαρμογή του άρθ. 25.6 της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (Σ.Α.Α), όπως αυτή κυρώθηκε με το πρώτο του Ν. 2338/95 καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών ή κοινοτικών επιβαρύνσεων , φόρων ή τελών από τους Δήμους Σπάτων, Παιανίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Αρτέμιδος, Ραφήνας και Κορωπίου, καθώς και από κάθε άλλο δικαιούχο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε βάρος της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί, συμπεραίνεται ότι η επιβολή τελών στους στεγασμένους και μη χώρους που διαχειρίζεται η εταιρεία του ΔΑΑ αποτελεί μια πιο σύνθετη διοικητική διαδικασία, της οποίας οι όροι δεν έχουν διευκρινιστεί κατά το παρόν.»
Η ΑΠΟΦΑΣΗ