Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τέσσερα χρόνια για φοροδιαφυγ​ή στον Μπερλουσκό​νι

berlusconi
Το εφετείο του Μιλάνου καταδίκασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για την υπόθεση της απάτης η οποία σχετίζεται με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.
Τρία από τα τέσσερα χρόνια παραγράφονται, αλλά ο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η οποία υπόκειται πάντως σε επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση.
Το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας επιβεβαίωσε με την απόφασή του την ετυμηγορία πρωτοβάθμιου δικαστηρίου η οποία είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του 2012.
Σύμφωνα με τους δικαστικούς, για τα εν λόγω τηλεοπτικά δικαιώματα του ομίλου Μέντιασετ δεν είχαν καταβληθεί οι φόροι που προβλεπόταν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, οι δικαστές του Μιλάνου επιβεβαιωσαν ότι έχουν σαφή “προκατάληψη” σε βάρος του πελάτη του.
Τον Μπερλουσκόνι υπερασπίζεται και η ιταλική κεντροδεξιά τονίζοντας πως «συνεχίζεται ο δικαστικός κατατρεγμός σε βάρος του προέδρου —σ.σ. του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL)— Μπερλουσκόνι, ενός πολιτικού ηγέτη που χαίρει τις υποστήριξης δέκα εκατομμυρίων Ιταλών».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι «πρόκειται για μανία που προκαλεί αποστροφή. Είναι μια πολιτική απόφαση, ή μάλλον αντιπολιτική, διότι με τον τρόπο αυτό ευνοούνται τα σχέδια που οδηγούν στην αποσύνθεση της χώρας».
Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει πλέον, όπως λέει ο συνήγορός του πως «θα αποδοθεί δικαιοσύνη από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης και ότι αυτός θα αποφανθεί ότι η δίκη δεν έπρεπε να έχει συνεχιστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θεσμικού χαρακτήρα του πελάτη μου».
Αναλυτές τονίζουν πάντως πως η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέττα.

ysterografa.gr