Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Σύντομα η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς»

Επαφές με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της ΕΑΣ Κορίνθου και τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των επερχόμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είχαμε μία σημαντική συνάντηση και επικοινωνία, τόσο με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κορίνθου κ. Μπαρλιά και με τον Διευθυντή κ. Μικρό, όσο και με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου κ. Παπαβασιλείου, στη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κορινθίας. Ιδιαιτέρως συζητήσαμε το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, η οποία ήδη δρομολογείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσα τη διοίκηση της ΕΑΣ Κορίνθου, οι διεργασίες για τη ριζική τροποποίηση του 4015 έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως επικεφαλής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκομαι σε συνεργασία με τη Γραμματεία Αγροτικού, αλλά και με φορείς από αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς βεβαίως και με το Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του νόμου.

Η κόκκινη γραμμή για τη Νέα Δημοκρατία είναι η ριζική άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και το πνεύμα του συνεταιρίζεσθαι. Οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις που επέβαλε ο νόμος 4015, πέραν του ότι είναι αντιδεοντολογικές, αποδείχθηκαν στην πράξη και ανεφάρμοστες. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, ωστόσο οι συγχωνεύσεις που έχουν γίνει είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και αυτές με πολλά προβλήματα και δικαστικές προσφυγές.

Δεύτερο θέμα στο οποίο θα επιμείνουμε είναι η επαναφορά της διαβάθμισης των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους. Θεωρούμε ότι και οι δύο βαθμίδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη συλλογική οργάνωση των αγροτών και, λειτουργώντας με επιχειρηματικά κριτήρια, μπορούν να καταστήσουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.

Τρίτο θέμα στο οποίο είμαστε αμετακίνητοι είναι η εκκαθάριση των ανενεργών και χρεοκοπημένων συνεταιρισμών, οι οποίοι όχι μόνο δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στον αγρότη, αλλά και αλλοιώνουν την αποστολή του συνεταιριστικού κινήματος.

Έχω ήδη μεταφέρει προφορικά στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την άποψη της ΝΔ ότι ο 4015 δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Στα πλαίσια της συζήτησης μεταξύ του Υπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων της συμπολίτευσης, στην οποία θα συμμετέχω, θα θέσω υπ’ όψιν του κ. Τσαυτάρη το σύνολο των προτάσεών μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποτυπωθούν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, με την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020, αλλά και σειρά νομοσχεδίων που επεξεργάζεται το Υπουργείο, θα είναι ραγδαίες. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις βρίσκονται κοντά στον παραγωγό, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματά του και εξαιτίας αυτού είναι απαραίτητοι συνομιλητές της Κυβέρνησης σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία. Είμαι σε επαφή με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κορινθίας και είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον παραγωγικό και ανταγωνιστικό, προς όφελος του αγρότη, του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.»