Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ(Τ.Ε.Ε.)


O Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, εισηγήθηκε τη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της Δευτέρας 20 Μαΐου 2013 παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), κ. Χ. Σπίρτζη, εισήγηση η οποία έγινε  δεκτή και υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η επικείμενη συνεργασία έχει ως άξονα αναφοράς την παροχή τεχνικών Υπηρεσιών από τον Τεχνικό  Σύμβουλο της Πολιτείας (ΤΕΕ), μέσω του εξειδικευμένου του προσωπικού, προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία έχει πλέον σημαντικές αρμοδιότητες σε θέματα όπως:
-          Ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα,
-           η λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος,
-          η προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού,
-           η εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων στην περιφέρεια,
-          η μέριμνα για τη μελέτη και ανάπτυξη της χωροταξικής κατανομής των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής,
-          ο έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των σχετικών διοικητικών και τεχνικών θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν θέματα ανάπτυξης, ενέργειας και φυσικών πόρων, πολιτικής προστασίας και διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων,
-          η λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και  την πράσινη ανάπτυξη,
-           η εκτέλεση κυκλοφοριακών έργων, έργων αναπλάσεων καθώς και λιμενικών έργων που αφορούν στην Περιφέρεια.
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε τη δημιουργία του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΤΕΕ, ως τομή στο παρωχημένο μοντέλο διοίκησης και παράδειγμα σχεδιασμού διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία  που η ύφεση συνεχίζει με αμείωτη ένταση, η κρίση έχει γενικευτεί αποκτώντας, εκτός από οικονομικά χαρακτηριστικά, δυσάρεστες και αδιέξοδες καταστάσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της χώρας.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Δέδες δήλωσε:
 «Κινητοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της Πελοποννήσου, έχοντας τη στήριξη του τεχνικού κόσμου και αξιοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μπορούμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο που θα συμπαρασύρει το κεντρικό πολιτικό σύστημα και τον διοικητικό μηχανισμό των Υπουργείων.
Η συνεργασία αυτή φιλοδοξούμε να δώσει το παράδειγμα κινητοποίησης των υγιών παραγωγικών μονάδων και των κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.»

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε πως κοινός στόχος είναι η συνεργασία των Δημόσιων φορέων και των κοινωνικών φορέων, ώστε οι δυνάμεις αυτές να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν, να εκφράσουν την αγωνία του πολίτη και να τον θέσουν συμμέτοχο στην εθνική προσπάθεια, να πετύχουν το ξεπέρασμα αναχρονιστικών καταστάσεων και να οικοδομήσουν εκ νέου την παραγωγική βάση της χώρας.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν δράσεις που αντιμετωπίζουν και ξεπερνούν το μετεμφυλιακό μοντέλο ανάπτυξης, του δίπολου Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ σχετικά με την επικείμενη συνεργασία, δήλωσε ότι είναι προφανές πως η συνεργασία δε θα γίνει μόνο ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά θα συμμετέχουν όλα τα περιφερειακά τμήματά του και οι μηχανικοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Π. Τατούλης, ολοκλήρωσε τη σχετική συζήτηση υπογραμμίζοντας πως στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ανάπτυξη μιας πιλοτικής συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με αυστηρή προσήλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ