“Αρχή σοφίας
η των ονομάτων επίσκεψης” έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. ΕΛΛ-ΑΔΑ, ΕΛ-ΙΑ,
ΗΛ-ΙΟΣ κ.α. ετυμολογώντας τις λέξεις, η κοινή ρίζα ΕΛ- σημαίνει φως εξ’ ου και
ελ-ια φύεται σ’ όλη την ηλιόφωτη ΕΛΛΑΔΑ.

Όπως και στην
Ελληνική μας “παράδοση” (διατροφή-ήθη και έθιμα) σε κάθε Ελληνικό χωριό π.χ. η
περίφημη “κρητική διατροφή” που χάριζε θαυμαστή μακροβιότητα στους Κρητικούς σε
προηγούμενες δεκαετίες (’60 και μετά), η Σιφιανή γαστρονομία γνωστή από τον
“Τσελεμεντέ” Σύριο μάγειρα, αλλά και από την αρχαιότητα με τον Δίφυλο τον
Σίφνιο, βασιλικό ιατρό και γαστρονόμο. Ο Δίφυλος τον 3ο μ.Χ. αι. έγραφε τις
διαιτητικές του γνώμες “περί των προσφερόμενων τοις νόσουσι και τοις υγιαίνουσι”
ήτοι πρέπει να είναι διαφορετική η δίαιτα των υγιών από τους νοσούνται. Την
αυτήν άποψη είχε και ο Ιπποκράτης 5ος-4ος αι. π.Χ., στο περί αρχαίας Ιατρικής
έργο του, αναφέροντας τους νοσούντας ως “καμνόντες”. Αλλά και άλλες αυθεντικές
παραδοσιακές γαστρονομίες από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, όπως η Αρκαδική, η
Λεσβιακή, η Χιώτικη, η Ηπειρώτικη, η Θρακιώτικη, κ.α. έχουν να προσφέρουν
προτάσεις διατροφής για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.
Τέλος, η
ανάπτυξη της παραγωγής από την καλλιέργεια – παραγωγή φυτικών και ζωικών
προϊόντων (πρωτογενής τομέας), προχωρώντας στον δευτερογενή (μεταποίηση –
τρόφιμα παρασκευάσματα) ωθώντας και τον τριτογενή τομέα (προώθηση – εμπορία)
ολοκληρώνει των ωφέλεια για την υγεία με
υψηλή (προστιθέμενη) αξία στην οικονομία. Το εμπορικό κέντρο Greek Foodosophy έχει ενστερνιστεί τις βαθιές αξίες της
ελληνικής παραγωγής ανά τους αιώνες και εφαρμόζει απολύτως τον στόχο για την
προσθήκη αξίας στην ελληνική οικονομία. Εύχομαι κάθε επιτυχία. http://www.foodosophy.gr
Δρ. Σαμαρίδης
Νικόλαος ND
Διατροφολόγος
– Γεωπόνος Α.Π.Θ.