Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Απολύσεις: Ψάχνουν το μεγάλο Οργανισμό

Έναν οι περισσότερους μεγάλους οργανισμούς (ΝΠΙΔ) του δημοσίου στους οποίους θα μπει λουκέτο αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι περιπτώσεις της ΜΟΔ και του ΑΠΕ δεν είναι άμεσες.
Κι αυτό γιατί υπάρχει ανησυχία ότι οι οργανισμοί που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης (ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία σε αντίθεση με τον υπουργό Α. Μανιτάκη ο οποίος κινείται σχετικά «αυτόνομα») δεν περιλαμβάνει κάποιον μεγάλο ΝΠΙΔ με αποτέλεσμα αφενός να μην συμπληρώνεται ο «μαγικός» αριθμός 2000 και αφετέρου επικοινωνιακά η κυβέρνηση, να μην μπορεί να πείσει ότι «σπάει το ταμπού των απολύσεων» στο δημόσιο, όπως επιθυμεί η τρόικα.
«Με την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά (σ.σ. ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού) θα δείξουμε την αποφασιστικότητά μας;», λέει στην aftodioikisi.gr, στέλεχος της κυβέρνησης αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο αυτόν τον προβληματισμό.
«Τα μάτια» στο Παράρτημα
Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το οποίο οδηγούνται σε κατάργηση ή συγχώνευση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με απλό προεδρικό διάταγμα οδηγώντας τους υπαλλήλους τους είτε σε απόλυση (κατάργηση ΝΠΙΔ) είτε σε διαθεσιμότητα ( συγχώνευση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).
Δεδομένου ότι στο παράρτημα του σχεδίου θα πρέπει να περιλαμβάνεται λίστα Νομικών Πρόσωπων προς κατάργηση και συγχώνευση το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο είναι η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά μετά την επιστροφή του από την Κίνα χθες. Αυτό, άλλωστε, διαμηνύουν στενοί τους συνεργάτες μέσω της aftodioikisi.gr, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός ήδη έχει πάρει πάνω του το θέμα με την επιστολή Σταμάτη προς τους υπουργούς».
Ήδη ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, έχει καταρτίσει λίστα με 34 οργανισμούς, η οποία ωστόσο σβήνεται και ξαναγράφεται συνεχώς. Μετά την εκ νέου αποστολή των στοιχείων με τα Νομικά Πρόσωπα των υπουργείων από τους υπουργούς, η λίστα θα ξανασκαναριστεί, ώστε στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταλήξουν στην τελική.