Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο τελευταίος χορός της “Σιδηράς Κυρίας”

Margaret-Thatcer-funeral
Η κόρη του μπακάλη που, τήρησε την υπόσχεσή της και… δεν έστριψε ποτέ από τις αξιακές θέσεις και στρατηγικές επιλογές που επηρέασαν καθοριστικά τη διαμόρφωση της σημερινής Ευρώπης, αν όχι του κόσμου ολόκληρου, ξεκινάει σήμερα για τον “τελευταίο χορό” της.
Η Μεγάλη Βρετανία κοντοστέκεται μπροστά στο φέρετρο της Μάργκαρετ Θάτσερ, τυλιγμένο με τη σημαία που η ίδια συνέβαλε καθοριστικά να υψωθεί ίσως ψηλότερα και από το σύγχρονο μπόι της. Παραφράζοντας την ιστορική αποστροφή του Ουίνστον Τσόρτσιλ για τους πιλότους της RAF που απέτρεψαν την κατάληψη του Λονδίνου, αποκρούοντας την επίθεση της ναζιστικής αεροπορίας και ουσιαστικά έγραψαν τον πρόλογο της μεγάλης αντεπίθεσης της ανθρωπότητας απέναντι στο τέρας του φασισμού, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ άλλοτε μια χώρα δεν χρωστούσε τόσα πολλά σε έναν άνθρωπο. Σε μια πολιτικό. Σε μια γυναίκα.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η τελευταία ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας, που επέτρεψε στη χώρα της να αισθανθεί και πάλι περήφανη στη διεθνή σκακιέρα, με ρόλο, λόγο και ουσιαστική παρέμβαση. Η δική της αποφασιστικότητα ήταν εκείνη που έκρινε την έκβαση του Ψυχρού Πολέμου υπέρ της Δύσης, ίσως επειδή ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αποδείχτηκε επαρκώς ευφυής να την αφήσει να… κάνει παιχνίδι.
Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε, αν όχι μπροστά, σίγουρα στην ίδια ευθεία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που δεν συνέβη στα χρόνια… υποτέλειας του Τόνι Μπλερ έναντι των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, ούτε φυσικά στη σημερινή εποχή με τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, 2.300 επίσημοι καλεσμένοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι θα είναι παρόντες, μεταξύ τους και η Βασίλισσα Ελισάβετ. Το ύστατο χαίρε στη Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μονάχα στιγμιαίο. Η “Μάγκι” κατάφερε να αφήσει ένα εκκωφαντικό αποτύπωμα ηγεσίας στην ανθρωπότητα, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης. Ήταν πράγματι, μια “Σιδηρά Κυρία”.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ/ ysterografa.gr