Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Κώστας Κόλλιας: «Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς»


Σύσκεψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων συγκάλεσε ως επικεφαλής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει τις διαφωνίες και τον σκεπτικισμό μας για τον νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που πέρασε το 2011. Το θεσμικό πλαίσιο που εγκαθίδρυε, ιδιαίτερα σχετικά με τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, είχαμε επισημάνει ότι δεν επρόκειτο να αποδώσει, αντιθέτως, θα δημιουργούσε κενά στη λειτουργία των συνεταιρισμών και πρόσθετα προβλήματα στους αγρότες και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα έχει ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για την αναθεώρηση του νόμου, στα πλαίσια του οποίου συγκάλεσα σύσκεψη στα γραφεία της παράταξης, προκειμένου σε συνεργασία με στελέχη και εκπροσώπους από τον αγροτικό κόσμο, να διατυπώσουμε προτάσεις ρεαλιστικές που θα δώσουν νέα δυναμική στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα.

Στη σύσκεψη ανέδειξα τα σημεία στα οποία χρειάζεται αναθεώρηση ο νόμος 4015 του 2011 και πρότεινα συγκεκριμένες αλλαγές. Ιδιαίτερα στο θέμα των συγχωνεύσεων, επεσήμανα ότι η υποχρεωτικότητα πρέπει να αποσυρθεί από τις διατάξεις. Δεν είναι ρόλος του κράτους να υπαγορεύει το πώς θα συνεταιρίζονται οι αγρότες, είναι άλλωστε δεδομένο ότι το συνεταιρίζεσθε έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Αυτό που οφείλει ωστόσο να κάνει η πολιτεία είναι να εγκαθιδρύσει το θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη λειτουργία των αγροτικών οργανώσεων, αλλά και θα διασφαλίσει παράλληλα τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Μένω σταθερός στη θέση μου ότι οι ανενεργοί συνεταιρισμοί πρέπει να κλείσουν οριστικά, και να δώσουν τη θέση τους σε οργανώσεις υγιείς, ενεργές, με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και, ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικές στη συγκέντρωση, διαχείριση, μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό, ως επικεφαλής του Τομέα, κατέθεσα προτάσεις, τόσο για την οργάνωση και τη διαβάθμιση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου, όσο και για τη διάλυση ανενεργών οργανώσεων, ενώ επανέλαβα την πάγια θέση μου για ενθάρρυνση του κλαδικού χαρακτήρα του συνεταιριστικού  κινήματος. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι παραγωγοί, αγρότες ή κτηνοτρόφοι, ξεπερνούν τα στεγανά και συνεργάζονται σε ευρεία κλίμακα για την προώθηση των προϊόντων τους, επιτυγχάνουν αποτελέσματα που ανταγωνίζονται ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές.

Αυτός είναι ο στόχος και ο γνώμονας με τον οποίο θέλουμε να χαράξουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου ο Έλληνας αγρότης θα είναι ανταγωνιστικός, όπου τα οφέλη από την παραγωγή του θα επιστρέφουν στον ίδιο και θα επενδύονται εκ νέου, ώστε και το αγροτικό εισόδημα να φτάσει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, αλλά και ο καταναλωτής να απολαμβάνει προσιτά, ποιοτικά και υγιεινά ελληνικά προϊόντα».