Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο Χαμενεϊ απειλεί να… πνίξει τις ΗΠΑ


ayatollah-ali-khameneiΣτη χώρα της μεγάλης επανάστασης, που δεν δίστασε να κρατήσει ομήρους Αμερικανούς διπλωμάτες, ώστε μετά από δεκαετίες ο Μπεν Άφλεκ που αφηγείται τα γεγονότα στην ταινία “Argo” να προελαύνει για το βραβείο Όσκαρ, η πολιτική υποκλίνεται στη θρησκεία, έστω κι αν… δεν ενθουσιάζεται από τη συγκεκριμένη ισορροπία δυνάμεων.
Ακόμη λοιπόν και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με τους Φρουρούς της Επανάστασης κοντοστέκονται μπροστά στον λόγο του “αυθεντικού επαναστάτη”, όπως αποκάλεσε τον εαυτό του ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, με μια πύρινη ομιλία του στη βάση της πολεμικής αεροπορίας στην Τεχεράνη.
“Υπάρχουν κάποιοι αφελείς που πιστεύουν ότι έχουμε περιθώρια για απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχουμε. Δεν θα κερδίσουμε τίποτα από μια τέτοια τακτική. Η Αμερική βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στη Μέση Ανατολή, και προσπαθεί να βγάλει έναν άσο από το μανίκι της. Θέλει να βάλει το Ιράν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και δεν θα επιτρέψουμε να παραδοθεί ξανά το Ιράν στην επιρροή των ΗΠΑ. Θα πνίξουμε από τον λαιμό όποιον προσπαθήσει να γίνει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Η ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν προκάλεσε αίσθηση, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ακόμη και ο συνήθως… υπερβολικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δείχνει διάθεση συμβιβασμού και συνεννόησης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητώντας και μια παράλληή αποφόρτιση στο κλίμα των σχέσεων με το Ισραήλ.
Κάτω από αυτό το πρίσμα η ομιλία του Χαμενεϊ γκρεμίζει ουσιαστικά κάθε γέφυρα με την ελπίδα, και να ανοίγει καινούριες πληγές. Όχι μόνο στις διεθνείς σχέσεις του Ιράν, αλλά και στην ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας.

MAΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr