Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αμερικανικά ΜΜΕ: "Σπάνια απόφαση" η καταδίκη επιφανούς πολιτικού


Με εκτενή ρεπορτάζ τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου να στείλει στη φυλακή τoν Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Με ανταποκρίσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ αναφέρονται στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «αυστηρή και σπάνια» απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα.

Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, πρώτη φορά «κρίνεται ένοχος» για διαφθορά ένας «επιφανής πολιτικός», εν μέσω της λαϊκής οργής για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και στην πολιτική ζωή της χώρας, αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
«Σπάνιες» είναι οι διώξεις κατά δημόσιων αξιωματούχων στην Ελλάδα, τονίζεται χαρακτηριστικά και σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι δίκες για τον πρώην υπουργό Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και διάφορους Έλληνες επιχειρηματίες, που κατηγορούνται για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ Έλληνες βουλευτές αποφάσισαν τη σύγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για «ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Για «σπάνια καταδίκη» με θέμα την πολιτική διαφθορά κάνει λόγο και η Νιου Γιορκ Τάιμς. Στην ανταπόκριση συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι δηλώσεις των καταδικασθέντων, που αρνήθηκαν την ενοχή τους, ενώ επισημαίνεται η εκτενής κάλυψη που είχε από τα ελληνικά ΜΜΕ λόγω και της «πρωτοφανούς σκληρότητας της απόφασης».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η άσκηση δίωξης κατά πολιτικών για διαφθορά, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ηγείται της κυβερνητικής συμμαχίας, έχει δηλώσει, ωστόσο, ότι θα πατάξει τη «βαθιά ριζωμένη διαφθορά» μεταξύ της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που προκαλεί την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, όπως σημειώνεται.

newsit.gr