Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Μπέλίτης: Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει όπως το γνωρίζαμε από το 1974 και μετά.


Δήλωση του πρώην Υπουργού και Μέλους της Π.Γ. ΠΑΣΟΚ, κ. Πάνου Μπεγλίτη, για την διαδικασία εκλογής συνέδρων στο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
 

«Η χθεσινή μαζική προσέλευση των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην διαδικασία για την εκλογή συνέδρων  στο Συντακτικό Συνέδριο του κόμματος μας , απέδειξε πως το ΠΑΣΟΚ  είναι μια παράταξη που έχει ακόμα υγιή  κύτταρα  που προέρχονται μέσα από την κοινωνία. Και αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Από τα κατεστραμμένα κύτταρα του στελεχιακού  δυναμικού δεν έχει τίποτα να περιμένει το ΠΑΣΟΚ. Πολλά από αυτά τα στελέχη έκαναν καριέρα σε εύκολους καιρούς. Τώρα στα δύσκολα φαίνονται οι πολιτικές αντοχές και η πολιτική ηθική του καθενός μας. Εμείς μένουμε στο ΠΑΣΟΚ με όλες μας τις δυσκολίες. Και το αισιόδοξο είναι πως  αυτοί  οι πολίτες που στέκουν στο πλάι μας, είναι απλοί πολίτες, που δεν έχουν σχέση με το πελατειακό ΠΑΣΟΚ. Είναι οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι νεολαίοι που ψάχνουν δουλειά, οι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δοκιμάζονται .
 Ήμουν εχθές στην Κορινθία και κατάλαβα πως ο κόσμος αυτός, δεν συμμετείχε σε αυτές τις διαδικασίες για λόγους κομματικού πατριωτισμού. Δεν λειτούργησε δηλαδή το ένστικτο της κομματικής επιβίωσης. Προσήλθαν στις διαδικασίες οι πολίτες  συνειδητά,  για να υπάρξει ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης ,να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και καταλύτης εξελίξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δεν προσήλθε στις εκλογές αυτές το πελατειακό ΠΑΣΟΚ. Αυτό πάντα φεύγει  στις δύσκολες για το  ΠΑΣΟΚ εποχές και ξαναεπιστρέφει όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Αυτός είναι ο οπορτουνισμός του πολυσυλλεκτικού ΠΑΣΟΚ της παλαιάς περιόδου.  

Οι πολίτες ζητούν να φύγουμε από ένα παρελθόν που μας έχει τραυματίσει και μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Αυτό το παρελθόν πρέπει να το παλέψουμε με ριζικές ανατροπές, χωρίς καμία νοσταλγία για εκείνες τις εποχές που δημιούργησαν πολιτικά αδιέξοδα, αλλοιώσεις και διαθλάσεις στο συνολικό μας DNA. Πολλές φορές τα προσπεράσαμε όλα αυτά, βολευτήκαμε και κρυφτήκαμε πίσω από το προσχηματικό άλλοθι της αυτοκριτικής. Η αυτοκριτική ήταν η ευφυής ανακάλυψη της Αριστεράς για να καλύπτει διαχρονικά τις ιστορικές της ευθύνες.   

 Δεν αρκεί όμως μόνο   η αυτοκριτική και η απόδοση ευθυνών. Πρέπει να γίνει κάτι πιο σημαντικό. Πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει όπως το γνωρίζαμε από το 1974 και μετά. Πολλοί δεν έχουν την τόλμη να το ομολογήσουν. Πρέπει να διαρρήξουμε τις σχέσεις με ό,τι στο παρελθόν οδήγησε σε προβληματικές καταστάσεις. Παραμένοντας ζωντανοί πρέπει να δουλέψουμε για όλα αυτά, για να παραμείνει η παράταξή μας  παράγοντας πολιτικής σταθερότητας .Γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας .»