Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

1 ΟΠΑΠ και Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η μεγάλη ντροπή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ήταν μια συγκινητική, αλλά και άκρως αποκαλυπτική τελετή, που επανέφερε στην επιφάνεια μια από τις πιο βαριές παθογένειες στην πατρίδα μας – το πελατειακό σύστημα και την επιβολή του σε οτιδήποτε έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή με το κράτος.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε στη Βουλή προκειμένου το κοινοβούλιο να τιμήσει τους Παραολυμπιονίκες του Λονδίνου, αυτούς τους ηρωικούς νέους και νέες που με γενναιότητα αγωνίστηκαν, με μοναδικό όπλο τη δύναμη του μυαλού, της ψυχής και του σώματος, χαρίζοντας στην Ελλάδα δώδεκα μετάλλια, πληροφορηθήκαμε ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είδε κι’ έπαθε για να εξασφαλίσει μια επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ.

Ναι, ναι, από τον ΟΠΑΠ, που ούτε ο ίδιος γνωρίζει τι και ποιους έχει επιχορηγήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Ναι, ναι, από τον ΟΠΑΠ που έχει μοιράσει τα πεντοχίλιαρα, δεκαχίλιαρα και άλλα, πολύ μεγαλύτερα ποσά, στον τελευταίο αθλητικό σύλλογο της χώρας, στο τελευταίο καμπαναριό του τελευταίου χωριού και γενικά σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε έπρεπε να επωφεληθεί από την εύνοια του τελευταίου πολιτευτή αυτής της χώρας, προκειμένου αυτός να εξασφαλίζει ψήφους για την επανεκλογή του.

Ναι, ναι, από τον ΟΠΑΠ που έχει σκορπίσει διαφημιστική δαπάνη στον τελευταίο εκβιαστή αυτής της χώρας.

Ναι, ναι, από τον ΟΠΑΠ που έχει αναθέσει τη διαχείριση των πακέτων της διαφήμισης σε απατεώνες κάθε λογής.

Ναι, ναι, από τον ΟΠΑΠ, στην ποδιά του οποίου σφάζονται παλικάρια και που, ενόψει ιδιωτικοποίησης, για χάρη του χύνονται κροκοδείλια δάκρυα, παρουσιάζοντάς τον ως «πετράδι του στέμματος», ενώ είναι κοινό μυστικό ότι οι τζίροι του είναι πλασματικοί.

Ε, λοιπόν, αυτός ο ΟΠΑΠ, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, κατήγγειλε, σε φορτισμένο κλίμα, μέσα στη Βουλή, τους έβγαλε το λάδι για να τους δώσει την επιχορήγηση.

Όπως πληροφορήθηκαμε, μέχρι τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, «δεν υπήρχε στον ορίζοντα πιθανότητα να πάμε στο Λονδίνο».

Και πως επί έναν χρόνο παρακαλούσαν βουλευτές και υπουργούς, για μια χορηγία από τον ΟΠΑΠ.

Τελικά, αυτή δόθηκε έναν χρόνο μετά και ενώ ο ΟΠΑΠ είχε δώσει ήδη έγκριση για εκταμίευση πέντε εκατομμυρίων ευρώ προς την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλά στους Παραολυμπιονίκες μας, που χρειάζονται καλύτερη και πιο μακρόχρονη προετοιμασία, σ’ αυτούς που παίρνουν μέρος σε καθαρούς αγώνες και όχι αγώνες της ντόπας, τα χρήματα δόθηκαν την τελευταία στιγμή.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο νόμος που προβλέπει πως «ο αθλητισμός με αναπηρία λόγω ιδιαιτερότητας προστατεύεται από το ελληνικό κράτος», παραβιάσθηκε από τους ίδιους που τον ψήφισαν και έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακές του.

Αλλά όλοι, ως φαίνεται, σήκωναν τα χέρια ψηλά, είτε επειδή δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους «κηπουρούς» που είχαν την ευθύνη (λέμε τώρα) του ΟΠΑΠ, είτε επειδή δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τα golden boys του Οργανισμού, από την διάθεση των οποίων εξηρτάτο η χρηματοδότηση του πελατειακού τους συστήματος.

Όσο για την ΕΟΕ, ενθυλάκωσε την δική της χορηγία και, προφανώς, αδιαφόρησε.

Διότι διαφορετικά θα ήσαν τα πράγματα αν αρνείτο να παραλάβει το ποσό των 5 εκατομμυρίων, απαιτώντας να δοθούν άλλα τόσα και στην Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Προφανώς γνώριζαν το πρόβλημα οι της ΕΟΕ. Προφανώς γνώριζαν το πρόβλημα οι αρτιμελείς αθλητές μας που ετοιμάζονταν για τους αγώνες του Λονδίνου.
Αλλά ούτε που τους πέρασε από το μυαλό να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να δηλώσουν πως δεν θα προπονηθούν και δεν θα πάνε πουθενά, αν δεν χρηματοδοτηθούν και οι ανάπηροι συναθλητές τους.

Αυτό είναι το πρόβλημα στη χώρα.

Το «ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν».

Το προσωπικό βόλεμα και η αδιαφορία για τον διπλανό.

Αυτή η ντροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί – ούτε σε Ολυμπιακούς, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική διοργάνωση.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την ισότητα και την ισονομία εδώ και τώρα – διαφορετικά κάποιοι, στον ΟΠΑΠ και οπουδήποτε αλλού, θα έχουν να κάνουν μαζί μας.

Και να είναι σίγουροι ότι δεν θα περάσουν καθόλου καλά…
elzoni.gr