Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Διέκοψε για μια ώρα το Eurogroup για διαβουλεύσεις!

Στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κυριολεκτικά όλου του κόσμου και ιδίως των κυβερνήσεων και των αγορών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν μια συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Αθήνα. Η σύσκεψη άρχισε στις 13.40. Διεκόπη λίγο μετά τις 17.00 σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους για διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Φτάνοντας για την σύσκεψη ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκερ εμφανίστηκε κρατώντας μεγάλη βαλίτσα και κάποιοι υπέθεσαν ότι η νύχτα θα είναι μακριά.
Αυτή τη φορά πάντως όλοι μοιάζουν να κρατούν μικρό καλάθι. Δεν υπάρχουν καν δηλώσεις αισιοδοξίας όπως πριν την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Ζ.Κ. Γιουνκερ, όσο και ο Χ.Β Ρομπάι εισήλθαν στο κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Φειδωλή ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ που περιορίστηκε να να πει ότι θα εργαστούν σκληρά για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε με νόημα πως η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της και πως αναμένει να κάνουν και οι εταίροι το ίδιο, ενώ ανέφερε πως ελπίζει πως σήμερα θα υπάρξει λύση για τη χώρα.

«Είναι σημαντικό να πάρουμε την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης ώστε να βάλουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη, και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διανύσουν και το τελευταίο μίλι, για την ακρίβεια το τελευταίο εκτατοστό, γιατί τόσο απέχουμε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αυτό έχει σημασία τώρα. Και η Ελλάδα εξεπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι η ώρα του Eurogroup και του ΔNT», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος δήλωσε ότι "είμαστε κοντά σε συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα", καθώς και ότι οι βασικοί παράμετροι μιας τέτοιας συμφωνίας βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση.

Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, ο κ. Άσμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον τη δόση των 31,5 δις. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η οποία έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω μεταρρυθμιστικών παραλείψεων.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, που μόνο μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει.

Ωστόσο, στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων, ή ημίμετρων, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.

Όπως αναφέρει το Spiegel-Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δις. ευρώ. Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατομ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατομ. ευρώ περίπου. Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW, λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν».

Πηγή Deutsche Welle