Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η τρόικα ζήτησε (πάλι) απολύσεις με… ονόματα

troika-Megaro-Maximou
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι η τρόικα προβάλλει πλέον και την επιπρόσθετη αυτή υπερβολική αξίωση, δείγμα του κλίματος αμφισβήτησης για την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας απειλείται να καταρρεύσει στον δρόμο της λιτότητας. Αλλά οι διεθνείς «βοηθοί» παραμένουν σκληροί: Για να εγκρίνουν νέα δισεκατομμύρια, θα πρέπει το κράτος πρώτα να εγγυηθεί τις απολύσεις στον Δημόσιο τομέα και να αναφέρει επακριβώς τα ονόματα των πληττόμενων».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο συνεχίζει περιγράφοντας την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα: Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τις γνωστές διαρροές, την αγωνία για την εκταμίευση της δόσης, το σοκ της δήλωσης του Wolfagang Schäuble, που προανήγγειλε την παράταση του δράματος και την αποτροπή της χρεοκοπίας με την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Ταυτόχρονα όμως, αναφέρει και δήλωση υψηλόβαθμου υπουργού που αμφιβάλλει για την επιβίωση της κυβέρνησης: «Υφίσταται ο κίνδυνος να μην τα καταφέρουμε ως το τέλος του μήνα», φέρεται να μετέφερε ο υπουργός αυτός σε κύκλους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης μεταφέρονται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Η τρόικα απαιτεί να απολυθούν 2.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα ως το τέλος του χρόνου. Και πλέον δεν ικανοποιούνται με αριθμούς. Θέλουν ονόματα και επώνυμα». Εκπρόσωπος συνδικάτου επιβεβαίωσε την εν λόγω απαίτηση στο γερμανικό περιοδικό. Η τρόικα δηλ., αμφιβάλλει για πολλές από τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι απολύσεις, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Εν συνεχεία περιγράφονται οι διασπαστικές τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ και μεταφέρονται δηλώσεις εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαφωνίες εντός της τρόικας σχετικά με το ελληνικό χρέος: «Η ΕΚΤ και το Βερολίνο δεν θέλουν να υποστούν με κανένα τρόπο ζημίες. Το ΔΝΤ αντίθετα επιμένει, ότι δεν μπορεί να εγκρίνει νέα βοήθεια, αν δεν εξασφαλισθεί το βιώσιμο του χρέους», ισχυρίζεται η πηγή του Spiegel.
Τέλος γίνεται αναφορά στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επικείμενη ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς και για την προοπτική ανασχηματισμού αμέσως μετά από αυτήν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ /  ysterografa.gr