Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ, ΟΔΟΙΠΟΙΡΙΚΑ


Οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου για την Αυτοδιοίκηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως με «αντιδημοκρατική εκτροπή» θέλει να τους καταργήσει προκειμένου να βάλει διορισμένους.
«Αιχμή του δόρατος» είναι κυρίως η κατάργηση της ελάχιστης αποζημίωσης (περίπου 90 ευρώ μεικτά, 70 ευρώ καθαρά) που παίρνουν οι 713 περιφερειακοί σύμβουλοι της χώρας ως οδοιπορικά, με συνολικό ετήσιο κόστος για το κράτος από 1,3-1,6 εκατ. ευρώ (βλ. αναλυτικά παρακάτω) για να μεταβούν από τον τόπο διαμονής τους στην έδρα του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Σώματος και των επιτροπών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως παίρνει το δρόμο για την επίλυση του, με παρέμβαση Σαμαρά σε Στυλιανίδη- Σταϊκούρα, κατόπιν έκτακτης συνάντησης που είχε το περασμένο Σάββατο στη Βουλή με έξι περιφερειάρχες (σ.σ.: οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, καθώς η συνάντηση ήταν έκτακτη και ή ήταν μακριά, π.χ., οι νησιώτες, είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις).
Αναφορικά με τους ΚΑΠ επενδύσεων και τα 223 εκατ. ευρώ του 2012, που ακόμα δεν έχουν «φτάσει» στα ταμεία των περιφερειών, ο Χρ. Σταϊκούρας διαβεβαιώσε ότι οι θα δοθούν, καθώς είναι εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, όταν η χώρα μας πάρει τη δόση-μαμούθ.
Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι έξι περιφερειάρχες βρίσκονταν το περασμένο Σάββατο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Πρόκειται για τους περιφερειάρχες Αττικής Γιάννη Σγουρό (πρόεδρος ΕΝΠΕ), Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα (α' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ) Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (β΄ αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ), Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά.
Οι περιφερειάρχες ζήτησαν, όμως, και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του θέσουν αναλυτικά το πρόβλημα με τις περικοπές των οδοιπορικών για τους περιφερειακούς συμβούλους. Ο Πρωθυπουργός τους δέχθηκε αμέσως και τους εξήγησε πως στηρίζει το θεσμό γιατί είναι θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας.
Από την πλευρά τους, οι έξι περιφερειάρχες τού εξήγησαν πως το να κόβει τα λιγοστά οδοιπορικά από τους περιφερειακούς συμβούλους, τα οποία δε φτάνουν καν για να μετακινηθούν στην έδρα του περιφερειακού συμβουλίουμ στην ουσία μπλοκάρει τη λειτουργία των περιφερειών. Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι σύμβουλοι τριών νησιωτικών περιοχών: Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά
Ο Α. Σαμαράς έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα. Κάλεσε άμεσα στο γραφείο του στη Βουλή τον υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας τους να βρουν λύση στο ζήτημα.
Να σημειωθεί πως το συνολικό ετήσιο κόστος για τα οδοιπορικά των 713 περιφερειακών συμβούλων των 13 περιφερειών, μετο δεδομένο πως γίνονται περίπου 20-25 συνεδριάσεις περιφερειακών συμβουλίων το χρόνο, από περίπου 1.300.000-1.600.000 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη» είναι:
  • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: 51
  • Αττικής: 101
  • Δυτικής Ελλάδας: 51
  • Βορείου Αιγαίου: 41
  • Δυτικής Μακεδονίας: 51
  • Ηπείρου: 51
  • Θεσσαλίας: 51
  • Ιονίων Νήσων: 41
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 71
  • Κρήτης: 51
  • Νοτίου Αιγαίου: 51
  • Πελοποννήσου: 51
  • Στερεάς Ελλάδας: 51
  • ΣΥΝΟΛΟ: 713