Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το “κούρεμα” που βλέπει η κυβέρνηση

Giannis-Stournaras-Christine-Lagarde
Θετικός είναι ο απολογισμός της εβδομάδας που πέρασε με τις κρίσιμες ψηφοφοριες στη Βουλή σύμφωνα με την αποτίμηση που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως κατάφεραν να πιάσουν τους τρεις στόχους που είχαν θέσει: Να περάσει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα αλλά και ο προϋπολογισμός από το Κοινοβούλιο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, να παραμείνει σταθερή η κυβερνητική συνοχή και να υπάρξουν περιορισμένες κοινωνικές αντιδράσεις.

Με την υπερψήφιση μέτρων και προϋπολογισμού ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως πλέον έχει στα χέρια του ένα μεγάλο όπλο το οποίο και θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στη νέα μάχη που ξεκινά με στόχο όχι μόνο την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. αλλά και στη μάχη για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το επόμενο διάστημα όμως είναι βέβαιο πως θα ξεκινήσει και δημόσια η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, μια συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό σε παρασκηνιακό επίπεδο και ήδη έχει προκαλέσει ουσιαστικές τριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις χωρίς όμως να θέλει να εμπλακεί ενεργά στη συζήτηση για να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις και επανέλθει το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας στο διεθνές επίπεδο. Πάντως ειναι σαφές πως αρκετοί στο εξωτερικό, αλλά πλέον και στο εσωτερικό, ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως όσα μέτρα και να ληφθούν, αν δεν υπάρξει και νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.

Η Αθήνα έχει ήδη πάντως διαμηνύσει τις προτάσεις της όσον αφορά αυτό το θέμα και δεν θα έλεγε “όχι” σε μείωση των επιτοκίων, σε επαναγορά ομολόγων ή και σε απευθείας δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ, έτσι ώστε τα περίπου 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης να μην προσμετρηθούν πια στο συνολικό δημόσιο χρέος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ/ sterografa.gr