Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Άμεσες και χωρίς διακρίσεις διευκολύνσεις στους πυρόπληκτους δανειολήπτες»


Επανερχόμενος στο θέμα της ρύθμισης των δανείων των πυροπλήκτων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από ένα περίπου μήνα κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την παροχή δανειακών διευκολύνσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Είχα ζητήσει πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει ρύθμιση των δανείων τους ανάλογη με αυτή που έγινε για τους μαστιχοπαραγωγούς. Μια τέτοια ρύθμιση θα προστάτευε όχι μόνο το εισόδημα των παραγωγών μας, αλλά και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της Κορινθίας. Πλην όμως, όπως ενημερώθηκα,  πολλές τράπεζες επιδεικνύουν απροθυμία να ρυθμίσουν ακόμα και δάνεια πυροπλήκτων του 2007.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007, η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε λάβει σειρά μέτρων για την άμεση ανακούφιση, αλλά και την μακροπρόθεσμη στήριξη των πυροπλήκτων. Ανάμεσά τους, ήταν η ρύθμιση όλων των δανείων, ληξιπρόθεσμων ή μη, που είχαν χορηγηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2007 σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και η χορήγηση νέων δανείων για την κάλυψη των αναγκών. Όπου δεν υπήρχε δυνατότητα παροχής εμπράγματων εγγυήσεων από τους δανειολήπτες, η εγγύηση δόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, παρασχέθηκαν νέες διευκολύνσεις, με τον νόμο 3816/2010, στις οποίες υπήχθησαν όλα τα δάνεια. Η τελευταία σχετική απόφαση ελήφθη τον Απρίλιο του 2012 και έδινε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τους τόκους, μεταθέτοντας τις δόσεις για την αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Οι καταγγελίες των πυροπλήκτων και των εκπροσώπων τους αφορούν ακριβώς τη στάση των τραπεζών απέναντι σε αυτήν την τελευταία ρύθμιση. Φαίνεται ότι, ενώ σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις το σύνολο των δανειοληπτών αντιμετωπίστηκε ενιαία, τώρα οι τράπεζες επιχειρούν να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε όσους είχαν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και σε όσους είχαν δανειστεί με εγγύηση την περιουσία τους.  Αυτή η αυθαίρετη διάκριση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα, αλλά και την περιουσία, χιλιάδων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, σε μία στιγμή που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη στήριξη της πολιτείας.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, πληρώνουν βαρύ τίμημα για την ανακεφαλαιοποίηση και την ενίσχυση των τραπεζών. Από το 2008 μέχρι σήμερα, το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις πολλών δισεκατομμυρίων στα τραπεζικά ιδρύματα. Για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος, η ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας και η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία, είτε με παροχή νέων δανείων είτε με διευθέτηση των παλαιών.
Επειδή είναι θέμα εθνικής σημασίας, αλλά και δικαιοσύνης, να αναλάβουν οι τράπεζες τις ευθύνες τους απέναντι στους πυρόπληκτους δανειολήπτες, θα καταθέσω και νέα ερώτηση. Αν ωστόσο δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, και επειδή θεωρώ ότι η πολιτεία, μέσα σε αυτό το ακραία δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να υπερασπιστεί τους δανειολήπτες, και ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους αγρότες και επαγγελματίες, θα φέρω σύντομα το θέμα προς  συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.»