Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Δεσμεύθηκε ο Υπουργός Παιδείας για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών φοιτητών»


Έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις Βουλευτών, μεταξύ των οποίων και σχετική ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, το Υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να αναθεωρεί τη στάση του και να εξετάζει την επαναφορά του θεσμού με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στις 21 Σεπτεμβρίου είχα καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, εκθέτοντας τα αξεπέραστα προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε πολλούς συμπολίτες μας η απαγόρευση των μετεγγραφών φοιτητών. Είχα αναφερθεί σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες τουλάχιστον ένα παιδί ήδη φοιτά σε ίδρυμα εκτός του τόπου κατοικίας της οικογένειας, και οι οποίες αδυνατούν να υποστηρίξουν τη φοίτηση και δεύτερου παιδιού. Είχα επίσης αναφερθεί σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Με την απαγόρευση των μετεγγραφών, τέτοιοι φοιτητές αποκλείονται ουσιαστικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γι’ αυτό και είχα ζητήσει την επαναφορά του θεσμού, έστω με αυστηρότερα κοινωνικά κριτήρια. Η απάντηση που είχα λάβει από το Υπουργείο ήταν κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Στην ουσία απέκλειε κάθε πιθανότητα αλλαγής. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Παιδείας, υπηρεσιακοί παράγοντες ενέμειναν σε αυτήν τη θέση, παραπέμποντας τους φοιτητές που είχαν πρόβλημα σε νέες εξετάσεις, προκειμένου να μπουν τον επόμενο χρόνο στη σχολή της αρεσκείας τους με το 10%.

Πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες κατέθεσαν ερωτήσεις για το θέμα και, όπως φαίνεται, η πίεση αυτή απέδωσε καρπούς. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, η οποία πιθανώς να ισχύσει ακόμα και από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, που θα αφορά αρκετές κατηγορίες φοιτητών. Φαίνεται ότι φοιτητές από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς και αδέλφια που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις και φοιτητές που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή στην οικογένειά τους σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι εκκλήσεις μας εισακούσθηκαν από τον κύριο Υπουργό. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και το λιγότερο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να διασφαλίζει βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως η δωρεάν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, πλην όμως θα παρακολουθώ το θέμα μέχρι την έλευση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, διότι είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι θα καλύπτονται οι κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά