Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ένταση στον «φράχτη» και σε δρόμους-Διαδηλώσεις σε Σύνταγμα και Ομόνοια παρουσία Τσίπρα και Παπαρήγα


Σε εξέλιξη αυτή την ώρα το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, που πραγματοποιείται με  ειρηνικό τρόπο χωρίς να λείψουν μικροεντάσεις, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Υπήρξε πρόσκαιρη ένταση στο φράχτη της Αστυνομίας, ενώ κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν μια γερμανική σημαία.
Την πλατεία Συντάγματος άρχισε να εκκενώνει από τους διαδηλωτές η αστυνομία, περίπου στις 16:00, ενώ γίνεται χρήση δακρυγόνων
Χρήση χημικών έκανε και νωρίτερα, γύρω στις 3 το μεσημέρι, η αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε και βομβίδες κρότου-λάμψης, προκειμένου να αποτρέψει διαδηλωτές που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον φράχτη της Αστυνομίας, που βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή, επί της οδού Βασ. Σοφίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Πανεπιστημίου, όπου ομάδες ατόμων προκάλεσαν φθορές, ξηλώνοντας πλάκες από πεζοδρόμια και πετώντας πέτρες στις ομάδες ασφαλείας και σε κτίρια της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχωρούν σε εκτεταμμένη χρήση χημικών.
Εντωμεταξύ, πάνω από 90 προσαγωγές έχουν γίνει συνολικά από την αστυνομία, από διάφορα σημεία της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής, στο πλαίσιο της πρόληψης επεισοδίων, κάτι που προβλέπεται στο σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι αρχές, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
Δύο από τους προσαχθέντες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα καπνογόνο.
Μεταξύ των 90, είναι και ένα άτομο που προσήχθη από το Χαϊδάρι και έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά είναι ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.
Επίσης, το πρωί προσήχθη προληπτικά από την οδό Ερμού και ένας γιατρός, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Με αφορμή την προσαγωγή του έχουν συγκεντρωθεί άτομα έξω από τη ΓΑΔΑ, που διαμαρτύρονται και ζητούν την απελευθέρωσή του.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, στην πλ. Συντάγματος συγκεντρώθηκαν περί τα 80.000 άτομα. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι ο όγκος των συγκεντρωμένων θα γίνει μεγαλύτερος μετά τις 15:00, οπότε λήγει το ωράριο πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων.
tsipras-diadilosi-9-10-12Στη συγκέντρωση του Συντάγματος πήγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για επίσκεψη που θα κομίσει το «μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων». Τον συνόδευσε ο επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ (δεξιά στη φωτογραφία με τον κ. Τσίπρα).
«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις της λίστας και τα νέα μέτρα είναι ετοιμόρροπη και κινδυνεύει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μέρκελ «έρχεται να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας. Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ τού ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς, υποδηλώνει ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς. Η παράδοση της δημοκρατίας και της Ευρώπης δεν επιτρέπει να γίνουμε πειραματόζωα».
«Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. Εμείς ως Αριστερά της Γερμανίας διαφωνούμε κάθετα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με το Μηχανισμό Στήριξης. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους», δήλωσε ο Μπερντ Ρίξινγκερ.
Ο πρόεδρος του Die Linke τόνισε πως το κόμμα του θέλει «να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου ο κόσμος θα μπορεί να ζει από τη δουλειά του και να μην δημιουργείται αρνητικό κλίμα στους Γερμανούς συνταξιούχους και εργαζόμενους απέναντι στους Έλληνες».
papariga-omonoia-9-10-12Νωρίτερα έγινε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, παρουσία της Γ.Γ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα η οποία δήλωσε: «Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό για μας είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων. Αυτό πρέπει να είναι το νόημα των άμεσων και μελλοντικών αγώνων».
kammenos-presveia

Το μεσημέρι, στη γερμανική πρεσβεία πήγε με την ΚΟ του κόμματος ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Από εκεί, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτός ο φάκελος με το ψήφισμα, με το οποίο καλεί τον γερμανικό λαό να σταθεί αλληλέγγυος στους Έλληνες, δηλώνοντας ότι «έτσι αντιλαμβάνεται η Γερμανία τη Δημοκρατία».
Στις 17:00, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στους Στύλους Ολυμπίου Διός.
xartisΣτο Μετρό έχουν κλείσει από το πρωί οι σταθμοί Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι και Κατεχάκη, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνουν ακινητοποιημένα έως τις 16:00.
Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων από τις 13:30 εως το βράδυ. Απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων από τις 9:00 έως τις 22:00 σε όλους τους χώρους του κέντρου όπου θα κινηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και στην Αττική οδό.

ΕΡΤ