Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Δεύτερη βραδιά «Ιερού Πολέμου» - Δεκάδες προσαγωγές έξω από το θέατρο «Χυτήριο»

Στιγμιόττυπο έξω από το θέατρο «Χυτήριο»
Αθήνα
Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η παράσταση «Corpus Christi».

Η Αστυνομία προχώρησε το βράδυ σε τουλάχιστον 35 προσαγωγές ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Η Ιερά Οδός έκλεισε προσωρινά λίγο μετά τις 10 το βράδυ, αλλά δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι μετά από περίπου μισή ώρα.

Έξω από το θέατρο συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, που συμπαρίστανται στη θεατρική ομάδα που ανεβάζει το έργο, καθώς και μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής -περίπου 150- καθώς και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι περισσότεροι από όσους διαμαρτύρονταν για τη θεατρική παράσταση διασκορπίστηκαν πριν από τις 11 το βράδυ, λίγο πριν ανοίξει η κεντρική είσοδος του θεάτρου. Στην περιοχή, την ώρα εκείνη, υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική δύναμη (επτά διμοιρίες ΜΑΤ) και επικρατούσε ηρεμία.

Η παράσταση, τελικά, άρχισε κανονικά αργά το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει από την περιοχή μέχρι τα μεσάνυχτα.
Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση συμπαράστασης έγινε κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, ζητώντας από τους πολίτες να «υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις», καθώς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως εκείνα της Πέμπτης, όταν μια ομάδα φανατικών εμπόδισε την πραγματοποίηση της παράστασης.
Τα επεισόδια της Πέμπτης προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος με παραγγελία του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί να ενημερωθεί εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας Υπηρεσίας και αν ναι γιατί δεν παρενέβη.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις συγκεντρώσεις: Στην Πλατεία Αμερικής με αντιρατσιστικό χαρακτήρα, στην Αχαρνών και Νιόβης από ακροδεξιούς, καθώς και πορεία αλληλεγγύης στα Προπύλαια για τους συλληφθέντες της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Το βράδυ στην Πλατεία Αμερικής βρίσκονταν περίπου 150 άτομα, τα οποία παρέμειναν στο σημείο, ενώ στα Προπύλαια οι περίπου 150 συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων. Στην Αχαρνών 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία επί της Αχαρνών προς Αγιο Νικόλαο, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.
Newsroom ΔΟΛ