Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Απαραίτητες οι ρυθμίσεις οφειλών για τους πυρόπληκτους αγρότες»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών των πυρόπληκτων αγροτών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των αγροτών της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, κατέθεσα ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τη θέσπιση ρύθμισης για τα αγροτικά δάνεια. Η καταστροφή που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τόσο σε πάγιο, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όσο και στην παραγωγή τους, έρχεται να προστεθεί στην ήδη τραγική οικονομική τους κατάσταση. Εφόσον μάλιστα μιλάμε για κεφάλαιο, είναι δεδομένο ότι κάθε μελλοντική παραγωγική τους προσπάθεια υπονομεύεται, καθώς, χωρίς βοήθεια από την πολιτεία, θα είναι αδύνατον να το αντικαταστήσουν.
Επειδή αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισοδήματα στο προσεχές διάστημα, θεώρησα αναγκαίο να ζητήσω την παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των δανείων τους, ανάλογη με αυτή που έγινε για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ανεστάλησαν για ένα έτος οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων των μαστιχοπαραγωγών σε δύο τράπεζες, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν και άλλες διευκολύνσεις.
Πιστεύω ότι η θέσπιση ανάλογων διευκολύνσεων για τους αγρότες της Κορινθίας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας του νομού μας. Με δεδομένη την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, είναι βέβαιο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, πόσω μάλλον στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξουν ρυθμίσεις, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα, όσο και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια τουλάχιστον της Αγροτικής Τράπεζας, και τα τρέχοντα και όσα πρόκειται να συναφθούν στο μέλλον, θα εξακολουθήσουν να έχουν ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες.
 Πιστεύω το αίτημα να βρει ανταπόκριση, καθώς είναι και δίκαιο, θα έλεγα δε ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος να συνεχίσουν να πληρώνονται τα δάνεια. Το κυριότερο όμως είναι να αποφευχθεί η καταστροφική προοπτική να πάψει η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Κορινθίας, αλλά και διασφαλιστεί ότι θα  διασωθούν εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες από την ανέχεια.»