Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

4,9 Ρίχτερ δίνει το σεισμό του Κιάτου το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο-5,1 λέει το Ευρωμεσογειακό- Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται από χθες το πρωί στον ελληνικό χώρο με τους σεισμούς να “δίνουν και να παίρνουν”.
 
Η αρχή έγινε το πρωί της Παρασκευής όπου γύρω στις 11:45 είχαμε ένα σεισμό 5 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης ενώ επτά ώρες αργότερα γύρω στις 18:40 είχαμε άλλο ένα σεισμό 4,9 Ρίχτερ.
Το περίεργο στην δραστηριότητα των σεισμών είναι ότι τα ξένα σεισμολογικά κέντρα δίνουν τους σεισμούς σε μεγαλύτερη κλίμακα από ότι δίνει το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρωινός σεισμός της Παρασκευής μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων το Αστεροσκοπείο δίνει τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ ενώ τα ξένα σεισμολογικά στα 5 Ρίχτερ.
Ακόμη πιο περίεργο είναι οι σημερινοί πρωινοί σεισμοί
Μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ ήταν  η δονηση που σημειώθηκε στις 06.52 το πρωί, στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κορίνθου, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 23 χλμ. βορειοδυτικά της Κορίνθου, 88 χλμ. δυτικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 10 χλμ.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.
Η  επεξεργασμένη, μέτρηση του Ευρωπαικού Σεισμολογικού Κέντρου ανεβάζει την ένταση του σεισμού του Κιάτου στα 5,6 Ρίχτερ , Τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του Κιάτου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που έγινε αισθητός στις 6.52 σήμερα το πρωί σε Πάτρα, Αθήνα, όλη την βόρεια Πελοπόννησο και νότια Στερεά Ελλάδα.
Από τα παράξενα της φύσης: Ένα λεπτό πριν τον σεισμό του Κιάτου, στις 6.51 σήμερα το πρωί, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός εντάσεως 5,6 Ρίχτερ (μέτρηση Γεωδυναμικού) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου.
Η δραστηριότητα των σεισμών όμως δεν σταματάει δυστυχώς εδώ. Στις 09:15 σήμερα το πρωί είχαμε και σεισμό 12 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Κόνιτσας. Το μέγεθος του σεισμού;
4,5 σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, 4,8 Ρίχτερ το Ευρωμεσογειακό και 4,9 το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές στις περιοχές όμως οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους ειδικά στους πρωινούς σεισμούς σε Κόρινθο και Κάσο.