Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς σύνταξη – εφάπαξ 300.000 ασφαλισμένοι

Χωρίς τις συντάξεις και τα εφάπαξ που δικαιούνται, έχοντας ήδη συνταξιοδοτηθεί, παραμένουν για ένα έως και δυόμισι χρόνια 300.000 ασφαλισμένοι ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 400.000 αν υπάρξει...
παρέμβαση στα όρια συνταξιοδότησης και ενταθεί το κύμα φυγής.
Την επιδείνωση του χρόνου αναμονής για την καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ και τα οικονομικά αδιέξοδα όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί επισημαίνει, με ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία. «Οι καθυστερήσεις έχουν πράγματι αυξηθεί και θα ενταθούν αν σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης και οι ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα το 2012 που υπολογίζονται στις 100.000», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Καποτάς.
Η μαζική έξοδος θα εκτοξεύσει τα ελλείμματα των Ταμείων καθιστώντας προβληματικά ακόμα και όσα αντέχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κάθε μήνα η λίστα αναμονής μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σωρευμένοι περίπου 65.000 φάκελοι ασφαλισμένων που περιμένουν κύρια σύνταξη, 55.000 για επικουρική και άλλοι 70.000 φάκελοι με υποθέσεις με διαδοχική ασφάλιση, έκδοση αναπηρικών συντάξεων ή θανάτου. Συνολικά υπολογίζεται ότι εκκρεμούν πάνω από 190.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) με χρόνο αναμονής από 12 μήνες έως 24 μήνες.
Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη σε 7 έως 10 μήνες και αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση από 12 έως και 15 μήνες.
Στο ΕΤΑΑ οι χρόνοι αναμονής είναι 3-5 μήνες στο Ταμείο Νομικών, στο ΤΣΜΕΔΕ 10 μήνες (και πάνω από 15 μήνες με διαδοχική) και στο ΤΣΑΥ 12 – 15 μήνες (όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση).
Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 1 χρόνο έως και 15 μήνες.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όπου ισχύει στα χαρτιά τρίμηνη προθεσμία) ο πραγματικός χρόνος φτάνει το 1 έτος αν δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία: Στο ΕΤΕΑΜ χρειάζονται ενάμισι έως και πάνω από 2 χρόνια, στο ΤΕΑΥΦΕ 18 μήνες και πάνω από 24 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, στο ΤΕΑΥΕΚ οι καθυστερήσεις φτάνουν τα 3 χρόνια, στο ΤΕΑΔΥ χρειάζονται από 15 μέχρι 18 μήνες και όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση μπορεί η καθυστέρηση να φτάσει τα 2,5 έως 3 χρόνια.
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 52.000 (39.000 ήταν έως τα τέλη του 2011) και το εφάπαξ που δινόταν με καθυστέρηση 2 με 3 μήνες, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί σε 5 χρόνια, εξαιτίας του ταμειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ταμείο.
Οι πληγές
Τρεις είναι οι αιτίες των καθυστερήσεων, σύμφωνα με τα στελέχη των Ταμείων:
1. Η ελλιπής μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών δεδομένων (τα πριν το 2002 στοιχεία δεν έχουν ενταχθεί σε ενιαίο πληροφοριακό σύστημα και δεν λειτουργεί η διασύνδεση μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων).
2. Η έλλειψη προσωπικού που φαίνεται ακόμη και στη διαδικασία της απονομής των προσωρινών συντάξεων (μέτρο που ισχύει και εφαρμόζεται στα Ταμεία).
3. Η οικονομική στενότητα. Εκδίδεται περιορισμένος αριθμός συντάξεων λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων για καταβολή συντάξεων.
Tο χάος με τις συντάξεις
300.000 ασφαλισμένοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη και εφάπαξ
190.000 αιτήματα τουλάχιστον βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο IKA
O OAEE χορηγεί σύνταξη σε 7 έως 10 μήνες
Eνα χρόνο με 15 μήνες η καθυστέρηση στον OΓA
Δραματική κατάσταση στα επικουρικά ταμεία: Στο ETEAM πάνω από 2 χρόνια, στο TEAYΦE 18 μήνες και πάνω από 24 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, στο TEAYEK οι καθυστερήσεις φτάνουν τα 3 χρόνια.
Ημερησία
fpress.gr