Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

stra2 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινή Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αστυνομικού προσωπικού καθώς και τον χρόνο εργασίας τους στο υπό ίδρυση Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Κόρινθο
Σήμερα 29-08-2012 και ώρα 09:00 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Κορίνθου έκτακτη σύσκεψη όλων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.). με την παρουσία του Προέδρου της κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου και εκπροσώπου του Νομικού συμβούλου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ Αλκιβιάδη.
Στη σύσκεψη κατόπιν προσκλήσεως μας παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Κορινθίας, κ.κ ΤΑΓΑΡΑΣ Νικόλαος, ΔΗΜΑΣ Χρήστος, ΚΟΛΛΙΑΣ Κων/νος και ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ Ευστάθιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. ΔΕΔΕΣ Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ Αλέξανδρος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος, ο Διευθυντής της Α.Δ. Κορινθίας Ταξίαρχος κ. ΤΣΟΥΡΑΠΑΣ Βασίλειος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κορινθίας κ. ΠΕΡΡΟΣ Μιχαήλ, ιατρός του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. κ. ΣΑΠΟΥΝΑΣ Σπυρίδων, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κορινθίας κ. ΚΟΥΓΙΑΣ Ευάγγελος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ Αγγελική. Σκοπός αυτής της σύσκεψης ήταν να επισημάνουμε - καταγράψουμε και να μεταφέρουμε στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική και αμφιβόλου νομιμότητας εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο 6ο Σ.Π. Κορίνθου και την μετατροπή του σε Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.
Τονίσαμε ότι ο χώρος του στρατοπέδου, χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες εργασίες, είναι ακατάλληλος για τον συγκεκριμένο σκοπό και εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια των υπηρετούντων Αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με την φρούρηση τους, όσο των κρατουμένων και των περιοίκων του στρατοπέδου.
Επισημάνθηκε από τους ομιλητές ότι ο χώρος κράτησης βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και γειτνιάζει με σχολικά συγκροτήματα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Απαιτήθηκε από τις Ενώσεις μας, η άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της ισχύουσας Υγειονομικής Νομοθεσίας και ιδίως του Π.Δ. 45/2008 « Περί υγιεινής και ασφάλειας του Αστυνομικού Προσωπικού », η τήρηση του Π.Δ. 394/2001 « Χρόνος εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού » καθώς οι Αστυνομικοί των Διευθύνσεων της Περ. Πελ/νήσου και των ενισχυτικών δυνάμεων της Γ.Α.Δ. Αττικής εργάζονται από δέκα έως δεκαπέντε ώρες ημερησίως. Είναι αυτονόητο ότι, για την ασφάλεια και υγιεινή όλων, απαιτείται η άμεση σύσταση των προβλεπόμενων από το Νόμο 3907/2011 κλιμακίων, ιδίως ιατρικού ελέγχου και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των κρατουμένων. Παράληψη των ανωτέρω εγκυμονεί κινδύνους ΚΑΙ για την τοπική κοινωνία, διότι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε οι ασθένειες δεν περιορίζονται στα συρματοπλέγματα.
Τονίστηκε από την πλευρά των Ενώσεων ότι την στελέχωση του Κέντρου Κράτησης με Αστυνομικούς, δεν δύναται να επωμιστεί το ολιγάριθμό προσωπικό των ΗΔΗ αποδυναμωμένων Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σε καθημερινή βάση, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην Αστυνόμευση των Νομών τους. Η αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και προτάθηκε το αυτονόητο, να δημιουργηθεί ξεχωριστή υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται εξολοκλήρου τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης, εφόσον αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Λαθρομετανάστευση αποτελεί μείζον ζήτημα και είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να λυθεί.
Τέλος θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η κοινωνία αναμένει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τα οποία θα λύνουν το πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα να μην δημιουργούν περισσότερα.
Όλα αυτά τα κάναμε γνωστά στους αρμόδιους φορείς και θα πρέπει πλέον ο καθένας από την πλευρά και τη θέση του, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δοθούν άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, που τέθηκαν στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη, διαφορετικά να κινηθούν οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.
Με πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας και σύμφωνη γνώμη όλων των παρευρισκομένων, κρίνεται αναγκαία η άμεση συνάντηση με την φυσική και πολιτική ηγεσία.

Κόρινθος 29 Αυγούστου 2012
sfedona.gr