Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ιστορική επίσκεψη της Χ.Κλίντον στο Λάος


Η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Λάος εδώ και 57 χρόνια, έφτασε σήμερα στην Βιεντιάν για μια σύντομη επίσκεψη επικεντρωμένη στην κληρονομιά από τον πόλεμο του Βιετνάμ και σ' ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Μεκόνγκ.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναφερθεί ιδιαίτερα στις ακόμη αισθητές συνέπειες από τη χρήση του Πορτοκαλί Παράγοντα, ενός τοξικού προϊόντος που χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς εναντίον των κομμουνιστών εχθρών τους, καθώς και στην παρουσία βομβών από τον πόλεμο που δεν έχουν εκραγεί και εξακολουθούν να βρίσκονται διασκορπισμένες στο έδαφος του Λάος.

Η Κλίντον είναι η πρώτη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Λάος από το 1975 που η χώρα έγινε κομμουνιστική μετά την αμερικανική στρατιωτική ήττα στην Ινδοκίνα. Θα παραμείνει στην Βιεντιάν για τρεις ώρες και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τονγκλούν Σισουλίτ και τον πρωθυπουργό Τονγκσίνγκ Ταμαβόνγκ. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Πνομ Πεν, όπου θα συμμετάσχει σε περιφερειακές διασκέψεις.
newsit.gr