Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου σε Καλλιάνοι και Μεσινό


ΥΓΕΙΑ TEYXOΣ NO 21.pdf
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γιάννης Λαλιώτης                            
 
Ο καρκίνος του μαστού είναι ησυχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.
Παρόλη την υψηλή συχνότητατης ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερααποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και αυτάθα επηρεαστούν ελάχιστα σε ότι αφορά την ποιότητα τους.
Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη ήρθεως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικήςεπιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένεςθεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμόςτων γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, μεαποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείεςείναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.
Η εξέταση που χρησιμοποιείταιγια την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Οτακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητααπό την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείεςσυνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικόπροληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια.
Η εξέταση είναι ανώδυνη,διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.
Στη χώρα μας το ποσοστό τωνγυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιοκάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τααντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους πουκαθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μίαδύσκολη υπόθεση.
Για να βοηθηθούν οι γυναίκεςστην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιώνή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν ναυποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο,  η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από μία γενναία χορηγία και συνεχήυποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε καιεξόπλισε με  σύγχρονα μηχανήματα μίακινητή μονάδα μαστογράφου. Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές τηςχώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουνανάγκη.

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και μετά από πρόσκλησηκαι φιλοξενία του Παραρτήματος ΟρεινήςΚορινθίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η μονάδα μαστογράφου θαβρίσκεται στη Πλατεία Καλλιάνων Στυμφαλίας, 28 Ιουλίου 2012
 καιστη Πλατεία Μεσινού Κορινθίας, 29Ιουλίου 2012.
Τηλέφωνο για ραντεβού: 27470 41238-697 6343084  (6:00 μμ – 9:00 μμ)
                                
                                            Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.
·     Ηλικίεςγυναικών από 40 έως 70 ετών.
·     Ναμην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
·     Ναμην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
·     Να μην είναι σε έμμηνορήση (περίοδο, 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχοςσε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη
για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριοιδιωτικά.

Προσπάθειά μας είναι ναεπιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι ναμειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τονκαρκίνο του μαστού παρελθόν.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2011-12