Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία – Τι θα ισχύσει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου.Ένας φόρος στα ακίνητα, καταργούνται πρόστιμα και ποινές.Τι αλλάζει για τις φοροαπαλλαγές.
Η τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο φορολογικό και η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο 10 σημείων για να το παρουσιάσει στους δανειστές.

Επί της ουσίας, προωθείται η δημιουργία νέου φορολογικού τοπίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Η αρχή θα γίνει από την εστίαση.
Προβλέπεται επίσης σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου, ένας φόρος στα ακίνητα, κατάργηση των φορολογικών προστίμων και ποινών αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων, γράφει Το Έθνος.

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της τρόικας και γίνονται συνεχείς συσκέψεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Μάλιστα, συστήνεται ειδική ομάδα δράσης στο υπουργείο Οικονομικών, για να επεξεργαστεί στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θέτουν την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων καθώς και την πλήρη αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουν οι μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Ζητούν επίσης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και θέτει ως όρο να γίνουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να ανάψει το "πράσινο φως" στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και την αύξηση του αφορολόγητου.

Ιδιαίτερη θέση στο νομοσχέδιο θα έχει και η πάταξη της φοροδιαφυγής, ένας τομέας που η τρόικα μας βγάζει... "κόκκινη κάρτα".

Μείωση ΦΠΑ= ανάσα για τα νοικοκυριά
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13% και εκτιμάται πως αυτό θα φέρει μειώσεις τιμών στα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά κτλ) και αναμφίβολα θα δώσει "ανάσα" στον τουρισμό.
Σταδιακά θα επιδιωχθεί και η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα αγροτικά προϊόντα.

Το αφορολόγητο
Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όσους, με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, κυρίως για τους μισθωτούς. Αν η πρόταση "περάσει" από την τρόικα, τότε το αφορολόγητο θα επιστρέφει στις 8.000€ από τις 5.000€ που είναι σήμερα. Αυτό, βέβαια, δεν το καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γι' αυτό υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο: να πάει στις 8.000€ ευρώ σταδιακά, έως το 2015. Αν πάρουμε το ΟΚ από την τρόικα, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το τρίτο μέτρο της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται μια νέα κλίμακα, με 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι). Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι αυτό θα γίνει από 1/1/2013. Μαζί με το χαράτσι θα καταργηθεί και ο ΦΑΠ. Στη θέση τους, θα καθιερωθεί ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει ΚΑΙ τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αλλά και εκτάσεις που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Ηλεκτρονικό ποθεν έσχες και περιουσιολόγιο
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μια αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και μετά κάθε χρόνο να δηλώνουν τις αλλαγές. Πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Προτείνεται επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική αναλυτικής δήλωσης με στοιχεία για όλες τις πραγματικές δαπάνες διαβίωσης και κυρίως τις δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Φοροαπαλλαγές τέλος
Η πρόταση προβλέπει να κοπούν οι πρόσθετες φοροαπαλλαγές για ανάπηρους, όσους έχουν 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, τρίτεκνους, πολύτεκνους. Προτείνεται επίσης η εξάλειψη όλων των διατάξεων που προβλέπουν έκπτωση 10% ορισμένων προσωπικών δαπανών (ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων δωρεές, χορηγίες, διατροές κτλ). Στη θέση τους προτείνεται να χορηγούνται επιδόματα.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
Μια από τις προτάσεις είναι να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων από το 20% στο 15%. Εξετάζεται επίσης η μείωση φορολογίας στα μερίσματα από τα 25% στο 20% ή 15%.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάστασή τους με άλλους πιο απλούς κανόνες απεικόνισης των συναλλαγών. Καθιερώνεται επίσης ένα φορολογικό point system, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζονται κίνητρα συμμόρφωσης. Το νέο ποινολόγιο φέρει ελαστικότερα μέτρα, ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται η εφαρμογή αυστηρών επαγγελματικών κριτηρίων προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού φόρου εισοδήματος για όλους τους μικρομεσσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα κριτήρια μπορεί να είναι πραγματικές επαγγελματικές δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η μισθωτική αξία της επαγγελματικής στέγης, τα έτη άσκησης του επαγγέλματος.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αυτοτελή φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή (20%) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα ή υπεραξίες από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Προτείνεται τα εισοδήματα αυτά να υπόκεινται αυτοτελώς σε φόρο από το πρώτο ευρώ, δηλαδή να μην αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα των ιδιοκτητών και να μη φορολογούνται με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος, στην οποία προβλέπεται αφορολόγητο όριο.
newsitgr