Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Man to man Σαμαρά-Τσίπρα, πόλεμος κρυφών δημοσκοπήσεων

των Μαρίνας Μάνη, Αιμίλιου Περδικάρη
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου κρίθηκε, σε μεγάλο βαθμό, τις τελευταίες 4-5 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αυτό το στοιχείο δεν το υποτιμούν οι δύο μονομάχοι που δείχνουν αποφασισμένοι να ρίξουν στη μάχη όλα τα όπλα που έχουν απομείνει στις φαρέτρες τους. Κυρίως, των εντυπώσεων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική των προθέσεων. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε στο Ζάππειο την διακαναλική συνέντευξη επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να παρουσιάσει τον «Δωδεκάλογό» για τη λαθρομετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια – επιλέγοντας, ως χώρο, για συμβολικούς λόγους το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Στην ουσία επρόκειτο για εκ νέου παρουσίαση του σχετικού προγράμματος που είχε εξαγγείλει στα τέλη Απριλίου («Ζάππειο 4»), ωστόσο η χρονική στιγμή επέβαλλε αυτή την κίνηση για δύο λόγους: Πρώτον, για να απευθυνθεί στα ένστικτα των «νοικοκυρέων» οι οποίοι εμφανίζονται τρομαγμένοι από τις διαρκώς αυξανόμενες διαρρήξεις και δολοφονικές ενέργειες καθώς και από περιστατικά αυτοδικίας όπως αυτό στην Παιανία.

Στόχος οι «νοικοκυραίοι» Δεύτερον, για να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τομέα που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό της γήπεδο: Γι΄αυτό και οι προτάσεις του κ. Σαμαρά (μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, λειτουργία νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, χρήση υδροφόρων σε επεισόδια κλπ) προβλήθηκαν με έμφαση ότι κινούνται στον αντίποδα των θέσεων Τσίπρα (π.χ. εφοδιασμός τους με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες) οι οποίος, όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, οδηγούν στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει τη δική του διακαναλική συνέντευξη – την πρώτη του από τον περσινό Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, αφού στην πορεία προς τις κάλπες του Μαϊου είχε αποφύγει τις συνεντεύξεις Τύπου, προκρίνοντας τις δύο ομιλίες στο Ζάππειο.

Ποιος προηγείται δημοσκοπικά… και γιατί Αυτά, σε επίσημο επίπεδο. Ανεπισήμως, κυριαρχεί η «μάχη της προπαγάνδας» (από τον Ιφικράτη Αμυρά μέχρι τα αντι-spots της ΟΝΝΕΔ) και μαίνεται ο πόλεμος των «κρυφών» δημοσκοπήσεων. Σε αυτόν μάλιστα έχει εμπλακεί και η Ιπποκράτους. Τα στελέχη της διοχετεύουν «αποκλειστικές πληροφορίες» ότι η μάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ντέρμπι διότι «έχει κλειδώσει» η επικράτηση της Ν.Δ.και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
 
Ο στόχος προφανής: Να πείσουν τον κόσμο που ανήκει στο μεσαίο χώρο ότι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – και άρα δεν χρειάζεται να συνδράμουν τη ΝΔ. Ετσι, πιστεύουν  ότι θα σταματήσουν την  συνεχιζόμενη «αιμορραγία» του ΠΑΣΟΚ … υπό το φόβο του... Τσίπρα, η οποία τείνει να ρίξει το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά των εκλογών του Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και στα όρια της αυτοδυναμίας. Έτσι, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους αναποφάσιστους, με βάση το λεγόμενο «σύνδρομο του νικητή».

Οι διαρροές από τη Λ. Συγγρού; Οι … αναμενόμενες: Ότι η ΝΔ «βρίσκεται μπροστά μεν αλλά μόνο κατά 2-2,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ». Μ΄αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι θα διασφαλισθεί η παράσταση νίκης (που παραδοσιακά έλκει μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων) αλλά χωρίς να οδηγήσει σε επανάπαυση του «γαλάζιου» δυναμικού,  των «νοικοκυρέων» και του «μεσαίου χώρου»…
 
capital.gr