Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Γιατί ο Ομπάμα δεν αντέχει άλλο τη Μέρκελ

Ακόμη και για όσους δεν αγκαλιάζουν με αισθήματα… συμπάθειας, την υπερδύναμη που κατοικοεδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και το διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται, με φόντο την ανεξέλεγκτη και αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, εκ των πραγμάτων στρέφουν το βλέμμα… εκεί ακριβώς.
Στην Ουάσινγκτον, τον Λευκό Οίκο, το Οβάλ Γραφείο, το… μυαλό του Μπαράκ Ομπάμα. Περιμένοντας το νεύμα του Αμερικανού Προέδρου για την τελική επίθεση κατά του Βερολίνου, πάντοτε σε επίπεδο οικονομικής και όχι μόνο επιρροής. Με την ελπίδα ότι, αντί να γίνουν η ευρωζώνη και η Ελλάδα… προτεκτοράτο, θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Τα υπόλοιπα, έρχονται…
Ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει να μην αντέχει άλλο την Άνγκελα Μέρκελ. Φάνηκε αυτό στη Σύνοδο των ισχυρών στο Camp David, επιβεβαιώθηκε από τη δημόσια… διαπόμπευση της ηγετικής ανεπάρκειας του Βερολίνου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση της ευρωζώνης. Γι’ αυτό άλλωστε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μεξικό, η Ουάσινγκτον περιμένει από τη Γερμανία και συνολικά τις Βρυξέλλες, πράξεις και όχι λόγια.
Μια εξήγηση της πολιτικής δυσφορίας του Αμερικανού Προέδρου, έχει αριθμητική απεικόνιση. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters και του Ινσιτούτου Ipsos, η προσωπική δημοφιλία και αποδοχή της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στο 47%. Το χαμηλότερο ποσοστό από το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους, που οφείλεται στην αυξανόμενη ανησυχία της αμερικανικής κοινωνίας για τις εξελίξεις στην οικονομία.
Ακόμη και έτσι βέβαια, στην ίδια δημοσκόπηση, ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται έστω με μια μονάδα του Μιτ Ρόμνεϊ (45%-44%), στην κούρσα για την πρόθεση ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μόνο που αυτό συμβαίνει λόγω… υστέρησης του Μορμόνου υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Και των εφεδρειών εμπιστοσύνης που διατηρεί ακόμη ο Ομπάμα στην αμερικανική κοινωνία, και σε ευαίσθητα στρώματα που του επέτρεψαν στην αναμέτρηση του 2008 να έρθει… σαν αστραπή στην εξουσία.
Μόνο που, από τη στιγμή που τα δεδομένα στις ΗΠΑ είναι τόσο εύθραυστα, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για την έκβαση της μάχης. Γι΄αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να τελειώνει με την κρίση της ευρωζώνης. Για να μην υπάρξει διάχυσή της στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό, στην ουσία θέλει να τελειώνει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Του ίδιου αρθρογράφου / statesmen.gr