Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

EURO 2012 (Β΄ όμιλος, 1η ημέρα): Ολλανδία-Δανία 0-1

«Ψυχρολουσία» για την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, καθώς στο πρώτο παιχνίδι για τον Β' όμιλο του EURO 2012, ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Δανίας με 1-0, στο παιχνίδι που διεξήχθη στο γήπεδο της Μέταλιστ στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Το γκολ των Δανών πέτυχε ο Μίκαελ Κρον Ντέλι στο 24ο λεπτό. Ηταν η πρώτη έκπληξη του τουρνουά, καθώς η Ολλανδία θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Οι «οράνιε» είχαν τον έλεγχο του αγώνα, έχασαν ευκαιρίες, αλλά οι Δανοί ήταν ψύχραιμοι και είχαν σε μεγάλη μέρα τον τερματοφύλακα τους, Στέφαν Αντερσεν, φθάνοντας στη νίκη-έκπληξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η πρώτη νίκη της Δανίας επί της Ολλανδίας, σε επίσημο παιχνίδι, μετά από 45 χρόνια!
Στο πρώτο ημίχρονο η Ολλανδία μπήκε πιο δυνατά και άρχισε να πιέζει την άμυνα της Δανίας. Οι «οράνιε» κυριάρχησαν στο χώρο της μεσαίας γραμμής και με κινητήριους μοχλούς τους Σνάιντερ και Αφελάι έψαχναν διαδρόμους προς την εστία του Στέφαν Αντερσεν. Η Ολλανδία είχε, λοιπόν, την υπεροχή, αλλά η Δανία ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ.
Στο 24ο λεπτό ο Μίκαελ Κρον Ντέλι ελίχθηκε στην ολλανδική άμυνα και με κοντινό σουτ πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Στεκέλενμπουργκ και «έγραψε» το 1-0. Το γκολ αυτό «πάγωσε» τους Ολλανδούς, οι οποίοι προσπάθησαν να συνέλθουν από το σοκ και να διεκδικήσουν την ισοφάριση. Λίγο έλειψε να το πετύχουν στο 37', αλλά το σουτ του Αριεν Ρόμπεν χτύπησε το δοκάρι του Αντερσεν.
Στην επανάληψη οι Ολλανδοί μπήκαν αποφασισμένοι να επιβάλουν τον ρυθμό τους και να αποκαταστήσουν τα προγνωστικά. Από το πρώτο λεπτό έσφιξαν την πολιορκία στην αντίπαλη άμυνα, αλλά για κακή τους τύχη ο Δανός τερματοφύλακας είχε τις κατάλληλες αντιδράσεις. Στο 50ο λεπτό ο Φαν Πέρσι έκανε το σουτ πέφτοντας, από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Άντερσεν να μπλοκάρει εύκολα την μπάλα. Ενα λεπτό αργότερα συρτό σουτ του Αφελάι, με την μπάλα να καταλήγει -εκατοστά- άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι του Άντερσεν.
Οι «οράνιε» συνέχιζαν να πιέζουν με τους Δανούς να οχυρώνονται στην άμυνα τους και να προσπαθούν με ξαφνικές αντεπιθέσεις να απειλήσουν την ολλανδική εστία, όπως έγινε στο 70', όταν ο Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε δύσκολα δυνατό σουτ του Ερικσεν. Η Ολλανδία ήταν πάντως αυτή που είχε τον έλεγχο του αγώνα και στο 73' έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία, καθώς ο Χούντελααρ βρέθηκε μόνος προς του Αντερσεν, αλλά ο Δανός τερματοφύλακας για μια ακόμη φορά έδιωξε τον κίνδυνο. Οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέζουν, αλλά οι Δανοί άντεξαν και πήραν τη μεγάλη νίκη.
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες: Φαν Μπόμελ - Πόουλσεν, Κβιστ.
Οι συνθέσεις:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μπερτ Φαν Μαρβάικ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ (84' Κάουτ), Χάιντιγκα, Φλαρ, Βίλεμς, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ (70' Φαν ντερ Φάαρτ), Ρόμπεν, Σνάιντερ, Αφελάι (70' Χούντελααρ), Φαν Πέρσι.
ΔΑΝΙΑ (Μόρτεν Ολσεν): Αντερσεν, Κίερ, Γιάκομπσεν, Αγκερ, Πόουλσεν, Κβιστ, Σίμλινγκ, Κρον Ντέλι, Ερικσεν (73' Σένε), Ρόμενταλ (83' Μίκελσεν), Μπέντνερ.