Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Επιστολή Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες για αντικατάσταση μέτρων του Μνημονίου

Επιστολή Σαμαρά στους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής για αντικατάσταση μέτρων του Μνημονίου
Επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τους 26 ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής κομίζει κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στην επιστολή - ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η Μ. Σπυράκη - ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι με την πρόσφατη απόφασή του ο λαός εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά απαιτούνται πολιτικές ανάπτυξης με τη συνδρομή της Ε.Ε, προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό.
Ο πρωθυπουργός ζητά στη συνέχεια την επικαιροποίηση του μνημονίου, με αντικατάσταση μέτρων που δεν έχουν αποδώσει, με άλλα ισοδύναμα.
Πάντως, το κλίμα στην εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής είναι εξαιρετικά βαρύ για να θέσει θέματα η ελληνική κυβέρνηση μέσω της επιστολής του πρωθυπουργού, καθώς οι διιστάμενες απόψεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας παίρνουν τη μορφή εχθροπραξίας και προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στο οικοδόμημα της ενιαίας Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαρά παρ΄όλα αυτά σύμφωνα και με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις διαβεβαιώνει μέσω των συνεργατών του ότι μόλις οι γιατροί του το επιτρέψουν, θα πραγματοποιήσει ευρωπαϊκή περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες και είναι πιθανόν να τον συνοδεύσουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Β. Μαρτένς.
Πραγματοποίησε επίσης σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

eklogika.gr