Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Συνάντηση Παπούλια - Χριστόφια για την οικονομία στις Βρυξέλλες - Οι στόχοι της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής

Συνάντηση εκτός προγράμματος θα γίνει μεταξύ των προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι κ. Παπούλιας και Χριστόφιας θα συναντηθούν στις 2 μετά το μεσημέρι, και αναμένεται να συζητήσουν όλες τις κρίσιμες εξελίξεις γύρω από την οικονομία, αφού και η Κύπρος υπέβαλε αίτημα το οποίο έγινε δεκτό για οικονομική βοήθεια.
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα. Ο κ. Παπούλιας έχει διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες στις Βρυξέλλες, για την προώθηση των ελληνικών θέσεων περί επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου, ενώ θα παραδώσει σήμερα, στους Ευρωπαίους ηγέτες επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τροποποίηση όρων του μνημονίου, για την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά από την πλευρά της και η Ευρώπη θα πρέπει να ανταποκριθεί απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους στόχους της χώρας μας περιλαμβάνεται, η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, η λήψη μέτρων ή ρυθμίσεων που θα ανακουφίζουν τις ευπαθέστερες ομάδες, αλλά και η ανάπτυξη, ενώ επιδιώκεται και η δημιουργία συμμαχίας του «ευρωπαϊκού νότου».
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Ιταλό ομόλογό του και τους πρόεδρους της Κομισιόν και της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί το απόγευμα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.