Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

      
Σε τεταμένο κλίμα ξεκινά το απόγευμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.. Διχασμένη η Ευρωαϊκή Ένωση, καλείται να βρει λύσεις στην κρίση
          

Μέσα σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο κρίσιμη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη Σύνοδο διχασμένοι και καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ευρώ.
Παράλληλα, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις ούτως ώστε να καταλήξουν σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο να δίνει λύση στην κρίση δημοσίου χρέους και των τραπεζών. Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών είναι ιδιαίτερα άσχημο, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην αδιαλλαξία που δείχνει η Γερμανική πλευρά, δημιουργώντας έτσι αδιέξοδα. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλά στελέχη της Ε.Ε. να εκφράζουν την απαισιοδοξία τους και προειδοποιούν ότι η Σύνοδος κορυφής δεν θα δώσει λύση στην κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. μοιάζει να είναι διχασμένη. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο νέος γαλλοϊταλικός άξονας που μοιάζει να προκύπτει και ο οποίος μοιάζει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών, αλλά και των βασικών οργάνων της Ε.Ε.. Γαλλία και Ιταλία, ζητούν την επείγουσα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών μηχανισμών σταθερότητας, προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας και να αποφευχθεί η διπλή ύφεση στην Ευρώπη. Επιπλέον, τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών τραπεζικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της Eυρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής εγγύησης των καταθέσεων και της «κοινοτικοποίησης» μέρους των εθνικών χρεών.
Από την άλλη πλευρά, είναι η Γερμανία (κατά κύριο λόγο) που επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και αρνείται να συναινέσει σε προτάσεις που συνεπάγονται «συνευθύνη» για τα χρέη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησαν στις 17:15 (ώρα Ελλάδος). Νωρίτερα (από τις 16:00 έως τις 17:00), οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλούσαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στις 20:15 (έως τις 23:00) είναι προγραμματισμένο να γίνει το δείπνο εργασίας και μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.
Την Παρασκευή, οι εργασίες του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί και θα διαρκέσουν έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ αργότερα θα γίνει το γεύμα εργασίας μεταξύ των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης.

«Διακυβεύεται το μέλλον του ευρώ»
Το πόσο πραγματικά σημαντική είναι η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής, φαίνεται από τις δηλώσεις που έκαναν κορυφαία στελέχη της Ε.Ε.. Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς «διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό» και παράλληλα επισήμανε ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο».
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από το Παρίσι λίγο πριν από το δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη που να λειτουργεί αποτελεσματικά και στην οποία οι χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη».
Κατά τη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ, πάντως, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η εποχή που οι δύο χώρες έβλεπαν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο έχει περάσει με την εκλογή του κ. Ολάντ και πως πλέον το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι έχει να κάνει με το τι απαιτείται για να βγει η Ευρώπη από την κρίση, είναι μεγάλο.
Ο κ. Ολάντ είπε ότι Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική -και αύριο πολιτική- ένωση», ενώ η κα Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη». Ωστόσο, μια μέρα πριν, η κα Μέρκελ είχε φροντίσει να δυναμιτίσει το κλίμα, αναφέροντας ότι όσο ζει «δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα».

eklogika.gr