Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων διαμορφώνεται ένα φορτισμένο σκηνικό πρωτοφανούς πόλωσης ανάμεσα στην Κεντροδεξιά (Ν.Δ.) και την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), που όχι μόνο προσδίδει στοιχεία πολιτικού ντέρμπι στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, αλλά απειλεί με «εξαφάνιση» τα υπόλοιπα κόμματα. Εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, η «κυβερνησιμότητα» (δηλαδή η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης και η ικανότητα διαχείρισης της εξουσίας) αναδεικνύεται σε βασικό κριτήριο επιλογής από τους πολίτες.

Η κοινωνία, αλαφιασμένη από την οικονομική - κοινωνική κρίση και ανήσυχη για το μέλλον, φαίνεται πως συνειδητοποιεί ότι έχει δύο επιλογές: ή να εμπιστευτεί τον Αντώνη Σαμαρά στη συντηρητική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην περιπέτεια ανατροπής του. Οι μέσες λύσεις μοιάζουν περιττή πολυτέλεια σε περίοδο οικονομικού μαρασμού, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να «βλέπουν» απώλειες δυνάμεων από τα αντιμνημονιακά κόμματα (Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜ.ΑΡ. και Χρυσή Αυγή) που θεμελιώθηκαν τους τελευταίους μήνες πάνω στο επαχθές μνημόνιο, τη λιτότητα και την ύφεση.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χθες κυριαρχούσε στο μεταπολιτευτικό πολιτικό τοπίο και είχε μια ευρύτατη κομματική βάση, απειλείται με νέα συρρίκνωση. Ακόμη και το ΚΚΕ, που χρόνια τώρα διατηρεί σταθερό το ποσοστό του και ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία, βλέπει να φυλλορροεί προς όφελος των «συντρόφων» της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οσον αφορά στα μικρότερα κόμματα, που είχαν μείνει εκτός Βουλής στις εκλογές της 6ης Μαΐου αλλά συγκέντρωσαν αρκετές χιλιάδων ψήφων, τώρα θα υποστούν τη λεηλασία των «μεγάλων».

Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία που μόλις 15 ημέρες πριν από τις εκλογές η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Στην κορυφή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να δίνουν μάχη για την πρωτιά. Είναι πιθανό όμως το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι «καθαρό», να δίνει μεγάλη διαφορά υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αυτοδυναμία. Εξαρτάται αν θα επικρατήσει η δυναμική του Τσίπρα ή η συσπείρωση του Σαμαρά.

Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί όχι μόνο από τη στρατηγική των δύο κομμάτων, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά και από αστάθ­μητους παράγοντες. Δηλαδή τη διεθνή οικονομική κρίση που παίρνει ραγδαία απίστευτες διαστάσεις, γκρεμίζοντας το ευρώ, τις μετοχές και το πετρέλαιο, ενώ απειλεί την Ισπανία, την Ιταλία και ολόκληρη την ευρωζώνη. Εξαρτάται επίσης από την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα τρόφιμα και κυρίως τα φάρμακα. Για πρώτη φορά εκατομμύρια συμπολίτες μας πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και χιλιάδες άλλοι, που κινδυνεύει η ζωή τους από βαριές ασθένειες, δεν τα βρίσκουν ούτε στα φαρμακεία. Σημασία έχει λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνο τι θα βγάλουν οι κάλπες, αλλά πώς θα φτάσουμε μέχρι εκεί.

Μπάμπης Κούτρας