Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ κα ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ KAI ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ κα ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Μ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ



Κυρίες και κύριοι,

Σε στιγμές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγιστους κινδύνους και απειλές, τολμήσαμε να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν συστρατευθούν μαζί μας, για να αντισταθούμε και να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.
Εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου ζητήσαμε τη δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού μετώπου για την Ευρώπη.
Για να συσπειρώσουμε όλους εκείνους τους πολίτες, που δεν θα αφήσουν τη χώρα να παρασυρθεί από το λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό.
Δεν θα αφήσουν τη χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στη διεθνή απομόνωση, ούτε να υποχρεωθεί να βγει από την Ευρώπη.
Δεν θα αφήσουν να γκρεμιστούν, μέσα σε λίγες μέρες, όσα ο Ελληνικός λαός κέρδισε εδώ και δεκαετίες.
Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά και το μέλλον της.
Αυτό, λοιπόν, το πατριωτικό μέτωπο για την Ευρώπη, αυτός ο Συναγερμός, δημιουργείται σιγά-σιγά. Με προσχωρήσεις από κάθε κατεύθυνση και σε όλη την κλίμακα: από απλούς ψηφοφόρους που επανέρχονται, μέχρι βουλευτές και πολιτικούς, που ως τώρα μας χώριζαν πολλά, αλλά τώρα μας ενώνει ο κοινός αγώνας να βγει η Ελλάδα από την κρίση και το αδιέξοδο.
Με χαρά, λοιπόν, καλωσορίζω την απόφαση της κας Μπακογιάννη, να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή μας προσπάθεια, στη συστράτευσή μας.
Το μήνυμά μας τώρα είναι πιο δυνατό: πέρα από διαφορές του παρελθόντος, όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό μέλλον για την αναγέννηση του τόπου είμαστε ενωμένοι, είμαστε όρθιοι και είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί και να νικήσουμε μαζί.
Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά να την κρατήσουμε μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντί μας, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο: βγάζει τη χώρα από το ευρώ και τη βυθίζει σε πολύ χειρότερη, αληθινά πρωτόγνωρη, κρίση.
Έχω πει, πολλές φορές, ότι η Πολιτική του Μνημονίου πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη. Η λιτότητα, από μόνη της, βυθίζει τη χώρα σε χειρότερα δεινά.
Απέναντί μας είχαμε ένα ΠΑΣΟΚ που δεν ήθελε να αλλάξει τίποτε στην Πολιτική του Μνημονίου, ενώ σήμερα μόλις ανακάλυψε την «επαναδιαπραγμάτευση» που μέχρι σήμερα την ξόρκιζε.
Απέναντί μας έχουμε σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει την Ευρώπη. Ή επιλέγει τη συνολική καταγγελία του Μνημονίου, που οδηγεί σε έξοδο από την Ευρώπη. Και, αλαζονικά, δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών.
Πριν από ένα μόλις χρόνο, όταν προειδοποιούσα ότι η πολιτική αυτή μας βυθίζει σε χειρότερη κρίση, ήμουν μόνος στην Ευρώπη.
Τώρα, πολλές φωνές ενώνονται μαζί μας. Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Οι συσχετισμοί αλλάζουν. Αλλά ακόμα και φωνές φιλικές προς την Ελλάδα, επισημαίνουν και υπογραμμίζουν, κάθε μέρα, ότι συνολική καταγγελία του Μνημονίου θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα! Όμως για να το επιτύχει, πρέπει να αλλάξει πολιτική, αλλά και να παραμείνει μέσα στο ευρώ.
Οι ώρες για τη χώρα είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό, οι διαφορές του παρελθόντος παραμερίζονται. Στις κρίσιμες στιγμές, τις κρίσιμες μάχες τις κερδίζουν όσοι ξέρουν να ενώνονται, όσοι βάζουν στην άκρη ό,τι τους χώριζε, όσοι βάζουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ».
Όπως το κάναμε για την Παράταξή μας - που από σήμερα θα είναι πιο ενωμένη από ποτέ - θα ενώσουμε και την Πατρίδα μας.
Γιατί το μόνο πράγμα που νικά το Φόβο είναι η Ελπίδα.
Και τίποτε δεν μπορεί να δώσει περισσότερη Ελπίδα σε ένα λαό που πλησιάζει τα όρια της απόγνωσης, όσο το να βλέπει τους πολιτικούς του να παραμερίζουν όσα τους δίχαζαν και να δίνουν μαζί τον κοινό αγώνα για τη σωτηρία του τόπου.
Καλωσορίζω και πάλι την κα Μπακογιάννη. Και υπόσχομαι σε όλους σας, ότι  το στοίχημα της Ενότητας δεν τελειώνει εδώ...
Ορισμένες κομματικές ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροπολιτικές εμμονές. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η πρότασή μας όμως, εξακολουθεί να  ισχύει για τον κάθε συμπολίτη μας, που στο βλέμμα του έχει την Ελλάδα, το αύριο τα παιδιά του…
Θα συνεχίσουμε, όλοι μαζί, να συσπειρώνουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό πατριωτικό μέτωπο, για την Ευρώπη, για την Ανάπτυξη, για τη διέξοδο από την κρίση, για να αλλάξουμε τα πάντα μέσα σε μιαν Ευρώπη που κι αυτή αλλάζει.
            Καλούμε κοντά μας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Όλους εκείνους που θέλουν να δουν την Πατρίδα μας να αλλάζει, να γίνεται καλύτερη.
            Απέναντί μας έχουμε τις «συνιστώσες» της Οπισθοδρόμησης και τη Συμμαχία της Συντήρησης, που έχει ένα μόνο στόχο: να μην αλλάξει τίποτε στην ελληνική κοινωνία!
            Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα για να ξαναδώσουμε Ελπίδα και αξιοπρέπεια σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, που είδαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ενότητα, εκτός από Αρετή για τους Πολιτικούς, είναι και Δύναμη για ένα Έθνος.
Κι αυτό είναι το στοίχημα από δω και μπρος: Να μετατρέψουμε τη δική μας Ενότητα σε αληθινή δύναμη για την Ελλάδα.
            Σας ευχαριστώ.


Πολιτικό πλαίσιο

 Η αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε και  στο ευρώ, επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, τη συνένωση δυνάμεων και το σχηματισμό ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού και φιλοευρωπαϊκού μετώπου.  Μετώπου που θα  εκφράσει τους δημιουργικούς ανθρώπους  της παραγωγής και του μόχθου, αλλά και όλους εκείνους  που βιώνουν τα δραματικά αδιέξοδα  της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Στόχος να δημιουργηθεί μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δύναμη στη νέα Βουλή για να σταθεί όρθιο και να νικήσει  το λαϊκισμό και  όσους εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια  των πολιτών,  για να σύρουν το τόπο στη δραχμή.
Η χώρα, σήμερα, βρίσκεται  σε μια απόλυτα οριακή στιγμή.  Οφείλουμε  όλοι να υπερβούμε μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές, πολιτικές ή προσωπικές,  και να προχωρήσουμε, με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση, στην εκλογική μάχη, για  να αποτρέψουμε  την εθνική καταστροφή.
Προκειμένου η πρωτοβουλία αυτή, να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο αναγκαία και ικανή προϋπόθεση είναι να προχωρήσει με ξεκάθαρους πολιτικούς  όρους και συγκεκριμένη προγραμματική  σύγκλιση, μακριά από παζάρια και συναλλαγές.
Άλλωστε, στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε δεν είναι απλώς θυμωμένη και απελπισμένη, άλλα είναι  αυστηρή και εξαιρετικά καχύποπτη απέναντι στους πολιτικούς και τα κόμματα.
 Κεντρικός στόχος της κίνησης αυτής είναι να παρουσιάσει στους Έλληνες μια  υπεύθυνη και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της πατρίδας και ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας, το οποίο να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και της ελεύθερης οικονομίας και να δώσει ελπίδα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ενός σχεδίου που μπορεί και πρέπει να γίνει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα και να αποκτήσει ευρύτατη λαϊκή νομιμοποίηση.


Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι:
 Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις  και  ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 Επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, με φερεγγυότητα, αξιοπιστία και ρεαλισμό.
 Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, με προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προτάσεις για μείωση των πολιτικών δαπανών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης  υπουργών, διαχωρισμό της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία και  μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των δομών στην Παιδεία, με άμεση εφαρμογή του τελευταίου νόμου, την Υγεία και την Ασφάλεια του πολίτη, για να υπάρξει μια θετική αλλαγή στην  καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων.  
Αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας με ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη διεθνή κοινότητα.
Η συγκρότηση και η λειτουργία του φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού  μετώπου  βασίζεται στις δημοκρατικές  αρχές  της πολυσυλλεκτικότητας και  του πλουραλισμού.
  Τα στελέχη που προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία  δεσμεύονται να στηρίξουν όλες τις πολιτικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο.