Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ο Βενιζέλος θα γίνει… Σαμαράς;

Το απόγευμα της Κυριακής, αφού έχουν κλείσει οι κάλπες, αρχίζουν να «τρέχουν» στο διαδίκτυο τα πρώτα exit polls και στα τηλεοπτικά πάνελς ξεκινούν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα αποτυπώνει το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ και την ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία της Αριστεράς και του ΚΚΕ. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα μπορέσει όμως να σχηματίσει κυβέρνηση, ή καλύτερα θα τον αφήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Αυτή την εικόνα από το κοντινό μέλλον θα επιχειρήσουμε, με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από το ρεπορτάζ, να καταγράψουμε προκειμένου να προσεγγίσουμε τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον είναι λάθος να προεξοφλείται η συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της συνεργασίας είναι η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπει στη κυβέρνηση.
Προσέξτε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «αντιγράψει» σε γενικές γραμμές τη «φόρμουλα» που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στη κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» του Λουκά Παπαδήμου. Δηλαδή, θα στηρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, συμμετέχοντας στο μικρό έτσι κι αλλιώς σχήμα, με έναν συμβολικό αριθμό εξωκοινοβουλευτικών υπουργών προερχομένων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτά, αναφέρει το ρεπορτάζ, και υπομονή μερικά εικοσιτετράωρα ώστε να δούμε αν και σε ποιο βαθμό θα επιβεβαιωθούν.

statesmen.gr